Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Holland werkt aan imago in New York

9 sep 09 - Door Merel Miedema en Willem Lust

Kijk of luister naar: Holland werkt aan imago in New York

New York staat deze week geheel in het teken van het Hudson-jaar.


VOC
Er wordt herdacht dat VOC-kapitein Henry Hudson 400 jaar geleden zijn historische zeereis naar het huidige New York had gemaakt. Hudson voer al in 1609 naar de plek, op zoek naar een zeeroute door het Amerikaanse continent. Toen hij merkte dat het niets zou opleveren, keerde hij terug naar Manhattan. Kooplieden van de West-Indische Compagnie hadden echter wel interesse in de plek vanwege de handel in beverpelzen met de indianen. In 1624 stichtten ze Fort Oranje, nu Albany, het eerste Nederlandse permanente fort in Amerika.

Oranje
Albany was gisteren daarom weer even Oranje. In de middag brachten prins Willem-Alexander en prinses Máxima een bezoek aan de hoofdstad van de staat New York en hadden zij er een ontmoeting met de burgemeester, Gerald Jennings, en de gouverneur van de staat New York, David Paterson.

Kaas, molens, klompen en drugs
Voor Amerikanen staat Nederland nog steeds bekend als het land van kaas, molens en klompen. Maar steeds meer Amerikanen denken bij Holland ook vaak aan drugs, prostitutie en abortus.

Tolerant en modern
Het Hudson-jaar wordt nu dan ook gebruikt om dit imago-probleem aan te pakken. Want, zo luidt de boodschap, Nederlanders zijn vooral ook tolerant, en heel modern. Maar tegelijk: kaas en klompen blijven.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief