Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Obama's gevecht voor betere gezondheidszorg

10 sep 09 - Door Willem Lust

Kijk of luister naar: Obama's gevecht voor betere gezondheidszorg

In een vurige speech verdedigde de Amerikaanse president Barack Obama vannacht zijn plannen voor een nieuw zorgstelsel. Hij waarschuwde dat er Amerikanen zullen sterven, als er nu geen verandering van het verzekeringssysteem komt.


Oppositie
Het is al de belangrijkste speech van zijn presidentschap genoemd, over een voor hem - en voor Amerika - cruciaal plan: de hervorming van de gezondheidszorg. Maar het hele project lijkt te stranden door bittere oppositie van rechts.

Kennedy
Om zijn verhaal kracht bij te zetten, las Obama een brief voor die Ted Kennedy vlak voor zijn dood schreef. 'Op het spel staan niet alleen de details van het beleid, maar fundamentele principes van sociale rechtvaardigheid en de aard van ons land,' citeerde de president.

Donkere wolken
Obama viel scherp uit tegen - wat hij noemt - leugens over zijn bedoelingen, maar hij deed ook zijn best Republikeinen bij de hervorming te betrekken. Maar ook gisteravond - voor en na zijn speech - waren er weer volop tv-spotjes van tegenstanders, met veel donkere wolken en dreigende muziek.

Obama wil dit jaar nog een overeenstemming bereiken over het nieuwe zorgsysteem.

Lees het volledige plan en de reactie van Sarah Palin op de speech van Obama.


Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief