Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Van der Laan: immigratievragen PVV beantwoord

10 sep 09

Kijk of luister naar: Van der Laan: immigratievragen PVV beantwoord

De Tweede Kamer houdt vandaag een debat over de kosten van immigratie. Aanleiding is het feit dat het kabinet weigert om Kamervragen van de PVV hierover te beantwoorden. 


Netjes en naar behoren
Minister Eberhard van der Laan (Integratie) gaf vandaag in het debat aan dat hij van mening is dat  alle vragen van de PVV 'netjes en naar behoren' zijn beantwoord. "We hebben alle informatie waarover we in de begroting beschikken, gegeven. Er is ook informatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek aan toegevoegd".
 
Onhandig
Verder stelde hij vast dat velen vinden dat hij na afloop van het kabinetsberaad van vrijdag 'onhandig' het woord heeft gedaan. De minister gaf toen op vragen van de PVV aan 'geen boekhouding bij te houden van de groepen in de samenleving'.

Kosten en baten
"Hun aanwezigheid laat zich niet reduceren tot een simpele optel- en aftreksom langs de meetlat van de euro.'' Cijfers zijn alleen van belang als die dienen om bepaalde achterstanden in te halen, bijvoorbeeld in het onderwijs. Maar daarbij gaat de kost weer voor de baat uit, vindt de bewindsman. Een opleiding betaalt zich immers later weer terug.

Blanco cheque
De PVV ontstak toen in woede over het politiek gekozen antwoord. "De Nederlandse kiezer mag blijkbaar niet weten wat de massa-immigratie kost. Er wordt gewoonweg een blanco cheque uitgeschreven.'' Geert Wilders laat het er niet bij zitten: "Wij nemen geen genoegen met deze flutantwoorden. We eisen alsnog een onafhankelijk onderzoek'', zei hij. Afgelopen weekeinde lieten SP en VVD ook weten dat de vragen moesten worden beantwoord.

Immigratiestop
De vragen van de PVV liggen gevoelig omdat de partij van Geert Wilders een immigratiestop bepleit. Diverse onderzoekers concludeerden in het verleden dat niet-westerse immigranten meer kosten dan ze opbrengen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief