Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Opnieuw fiscale sluiproute via Paleis Noordeinde

11 sep 09

Kijk of luister naar: Opnieuw fiscale sluiproute via Paleis Noordeinde

Prinses Christina heeft sinds mei een tweede brievenbusfirma op het eiland Guernsey. Vanuit Paleis Noordeinde wordt voor haar, naast de al bekende Daffodil Trust, ook de Crocus Trust aangestuurd.


Sluiproute
Dat meldt de Volkskrant vandaag op basis van documenten van de Haagse Kamer van Koophandel en op basis van een reactie van de Stichting Protector Daffodil Trust, die de buitenlandse financiële belangen van de prinses bewaakt. De sluiproute via het belastingparadijs Guernsey is niet verboden, maar wel omstreden. De Tweede Kamer maakte eerder duidelijk dat het niet wenselijk is dat het werkpaleis van koningin Beatrix bij dergelijke fondsen betrokken is.

Erfenis
Het Crocus Trust zou volgens de Volkskrant in het leven zijn geroepen om Christina's deel van de erfenis van prins Bernhard in onder te brengen. Van de oprichting van deze nieuwe brievenbusfirma op Guernsey was Balkenende volgens de krant niet op de hoogte. De SP wil dat er een einde wordt gemaakt aan belastingconstructies via Paleis Noordeinde. Door haar geld op het eiland Guernsey te parkeren, betaalt Christina geen vermogensbelasting en bespaart zij op de inkomstenbelasting.

Constructies
Staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager wil de belasting op erfenissen vanaf 2010 fors verlagen. Het geld dat de schatkist daardoor misloopt kan worden gecompenseerd door constructies aan te pakken waar vooral zeer rijke families gebruik van maken om de belasting te ontwijken. "Iemand kan nu een miljard onderbrengen in een trust ergens op een mooi eilandje. Dat geld verdwijnt dan bij ons uit beeld", zei De Jager in een toelichting.

In de studio reageert hoogleraar Fiscale Economie Peter Kavelaars.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief