Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Een jaar na Lehman, is er wat veranderd?

14 sep 09

Kijk of luister naar: Een jaar na Lehman, is er wat veranderd?

Een jaar geleden, op maandag 15 september 2008, schokt het verdwijnen van zakenbank Lehman Brothers de financiële wereld.


Lehman Brothers gaat met donderend geraas ten onder en dat betekent het einde van een tijdperk en het begin van de wereldwijde financiële crisis.

Afgrond
Op Wall Street is voorafgaand aan die beruchte maandag koortsachtig gezocht naar een mogelijke koper voor Lehman Brothers. Miljardenverliezen op riskante hypotheekbeleggingen hebben de zakenbank op de rand van de afgrond gebracht. In de week voor het faillissement stort de beurskoers van Lehman met 70 procent in. Van de beurswaarde van 36 miljard dollar een jaar eerder is dan nog minder dan 3 miljard over.

Overheid
Bank of America en de Britse bank Barclays zijn de voornaamste kandidaten om Lehman te redden, maar zonder steun van de overheid willen zij hun handen niet aan Lehman branden. Minister van Financiën Henry Paulson en het stelsel van centrale banken, de Fed, weigeren bij te springen. Na de eerdere reddingen van hypotheekreuzen Fannie Mae en Freddie Mac en zakenbank Bear Stearns wil de overheid een voorbeeld stellen: geen enkele instelling is te groot om ten onder te gaan.

Brokstukken
In de dagen na de val van Lehman blijkt pas goed hoe verweven de internationale financiële wereld is. Overal ter wereld blijven banken met brokstukken uit de Lehman-boedel zitten. Geen enkele bank weet nog hoe solide de ander is. Al het vertrouwen, de smeerolie van de financiële markten, is verdwenen.

Wereldwijde crisis
In de twee weken die volgen breiden de problemen onder de banken zich als een olievlek over de wereld uit. En aan het eind van de maand bereikt de crisis definitief de Benelux, als Fortis zich toch blijkt te hebben vertild aan de overname van ABN AMRO. Op 28 september nemen Nederland, België en Luxemburg een belang in de noodlijdende bank. Vijf dagen later komen alle Nederlandse delen van Fortis en ABN Amro in handen van de Nederlandse staat.

Barack Obama
De Amerikaanse president Barack Obama heeft banken en politici vandaag gewaarschuwd strengere regels voor de financiële sector niet langer in de weg te staan. "De oude gebruiken die ons naar de crisis hebben geleid, gaan niet meer op", aldus de president in een toespraak op Wall Street.

Obama benadrukte dat de eerste tekenen van normalisering in de financiële wereld niet mogen leiden tot gemakzucht. "Helaas trekken sommigen de verkeerde conclusies uit de huidige situatie", aldus Obama op de eerste 'verjaardag' van de val de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, die het internationale financiële systeem op de rand van de afgrond bracht. "Ik wil dat zij mij horen: de dagen van roekeloos gedrag en ongecontroleerde overvloed komen niet terug."

Toezichthouder
Obama wil dat er een toezichthouder komt die zich bezighoudt met de belangen van de consument. Op die manier moet voorkomen worden dat consumenten op grote schaal verplichtingen aangaan die ze niet begrijpen en moet het moeilijker worden voor banken om klanten te misleiden.

Business as usual?
Nu, een jaar later, dringt de vraag zich op: is er al wat veranderd in de Verenigde Staten of is het weer 'business as usual'? Correspondent Willem Lust geeft commentaar vanuit New York.

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief