Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Weinig interesse voor Duitse verkiezingen

14 sep 09 - Door Dieuwke van Ooij

Kijk of luister naar: Weinig interesse voor Duitse verkiezingen

Duitsland heeft zwaar te lijden onder de economische crisis. Toch is het moeilijk de mensen, vlak voor de verkiezingen op 27 september nog voor politiek te interesseren.


Debat
Zo hebben slecht veertien miljoen mensen gisteravond gekeken naar het televisiedebat van de Duitse, christendemocratische bondskanselier Angela Merkel en de sociaaldemocratische vice-bondskanselier en minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier. Dat is aanzienlijk minder belangstelling dan vier jaar geleden. Toen keken bijna 21 miljoen mensen naar het grote verkiezingsdebat van Merkel en Steinmeiers partijgenoot Gerhard Schröder.

Vermoeiend
Merkel en Steinmeier regeren samen in een Grote Coalitie. De twee leken volgens commentaren van maandag in de Duitse media niet echt in een verkiezingsstrijd verwikkeld, maar keuvelden vriendelijk. De krant Bild kopte over het debat met een ironische verwijzing naar de charismatische Amerikaanse president Barack Obama: Yes, we gähn! (Ja we gapen!).

Geen winnaar
Het eerste en enige tv-debat in de aanloop naar de parlementsverkiezingen op 27 september leverde geen duidelijke winnaar op, bleek uit peilingen na afloop.

Tekort geschoten
Wel heeft Merkel duidelijk gemaakt dat ze niet verder wil met de huidige coalitie. Er moet een andere regering komen, zei ze. Ook Steinmeier zei dat de coalitie veel tot stand heeft gebracht, maar op een aantal terreinen ernstig tekort is geschoten. Zo is het volgens hem de schuld van CDU/CSU dat de graaicultuur in het bedrijfsleven niet harder is aangepakt.

FDP
De christendemocraten van CDU/CSU en de sociaaldemocratische SPD vormden de afgelopen vier jaar een zogenoemde grote coalitie. Merkel zei dat de twee tijdens de economische crisis weliswaar goed hebben samengewerkt, maar dat het nu tijd is voor een vastbeslotener koers om onder meer werk te creëren. Daarom wil ze met de rechtsliberale FDP in zee gaan.

Spitsroeden
Overigens was het voor beide kandidaten spitsroeden lopen, omdat ze de verantwoordelijkheid delen voor het gevoerde beleid. De meeste druk lag bij Steinmeier. Zijn partij kampt in de peilingen al lange tijd met een achterstand van meer dan 10 procentpunten op de christendemocraten. Veel kiezers hebben echter naar eigen zeggen hun keuze nog niet bepaald.

Ich kann Kanzler
NOVA ging op campagne met de jongste veelbelovende kandidaat van de CDU, Jacob Schrot. Hij was de winnaar van de tv-show: Ich kann Kanzler.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief