Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wat betekent de Miljoenennota voor de consument?

15 sep 09

Kijk of luister naar: Wat betekent de Miljoenennota voor de consument?

Vandaag presenteert het kabinet de begroting voor 2010 en las koningin Beatrix voor de dertigste maal de Troonrede voor. De gevolgen van de economische crisis zullen volgens de koningin nog lang worden gevoeld.


Staatsschuld
Het was somberheid troef vandaag in Den Haag. De komende jaren moet er tot 35 miljard worden bezuinigd om de staatsschuld niet te ver te laten oplopen. Dat is ongeveer een vijfde van de rijksbegroting op jaarbasis. Ingrijpende hervormingen op de woning- en arbeidsmarkt wil het kabinet dan ook niet langer schuwen.

Hypotheekrenteaftrek
Het CDA zoekt de oplossing van de financiële problemen vooral in het verkleinen van de overheid. De partij van premies Balkenende wil voor de verkiezingen van 2011 beginnen met bezuinigen, bijvoorbeeld door wetgeving voor te bereiden. De PvdA wil vooral kijken naar hervormingen aan de lastenkant, zoals snijden in de hypotheekrenteaftrek en de aftrek van pensioenpremies. Bovendien wil de PvdA een analyse over de arbeidsmarkt, om te voorkomen dat werknemers die nu hun baan verliezen niet meer aan de bak komen als de economie weer aantrekt.

Gevolgen
In NOVA vanavond uitgebreid aandacht voor de gevolgen van de begroting voor de Nederlandse portemonnee. Wat zijn de gevolgen voor wonen, werken en consumeren? En kan de oppositie nog substantieel bijsturen?

Gasten
Te gast zijn Bas Millenaar, commercieel-directeur van De Hypotheker, Michel Stokvis, commercieel-directeur van uitzendbureau Adecco Benelux en Marcel ten Holte, hoofdredacteur van Retail Trends, vakblad voor de detailhandel.

Lees ook: Minder embargo, meer Troonrede

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief