Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Algemene beschouwingen: Balkenende krijgt ervan langs

17 sep 09 - Door ferry Mingelen, Pim van Galen

Kijk of luister naar: Algemene beschouwingen: Balkenende krijgt ervan langs

Premier Jan Peter Balkenende heeft ondanks forse kritiek de kabinetsplannen voor volgend jaar door de Tweede Kamer gekregen. Wijzigingen werden niet doorgevoerd en slechts op een aantal punten deed de premier tijdens de Algemene Beschouwingen een toezegging.


Ongewijzigd beleid
Zo kondigde hij een verbod aan op huwelijken tussen neven en nichten en komen er zwaardere opleidingseisen voor importbruiden. Het verbod zou moeten gelden voor uit het buitenland gehaalde partners en voor mensen in Nederland. Maar het vrijwel ongewijzigde beleid kon niet verhullen dat er meer dan ooit forse kritiek was op de visie van het kabinet en het persoonlijke optreden van Balkenende.

Wantrouwen
Die kritiek was stevig. Het belangrijkste verwijt is dat het kabinet de problemen voor zich uitschuift en daarmee de gevolgen van de economische crisis onvoldoende aanpakt. Vrijwel de voltallige oppositie verwijt de premier geen leiderschap te tonen in deze crisis. Daarom diende oppositiepartij VVD vanavond een motie van wantrouwen in tegen het kabinet. VVD-leider Mark Rutte toonde zich in een schorsing van het debat zeer ontevreden over de beantwoording van de premier tijdens de Algemene Beschouwingen. De PVV kondigde eerder al een motie van wantrouwen aan.

Europa
Gisteren zei GroenLinks-leider Femke Halsema dat de premier "volstrekt onzichtbaar" is en "grossiert in nietsszeggendheid". Als hij niet snel met een visie komt, moet Balkenende wat Halsema betreft maar vertrekken en in Europa aan de slag gaan. Maar vandaag sprak Balkenende in de wandelgangen van de Tweede Kamer tegen dat hij in de race is voor een hoge post in Europa.

Helder
De oppositie in de Tweede Kamer eiste vandaag aan het begin van de tweede dag van de algemene beschouwingen meteen helderheid van Balkenende naar aanleiding van een bericht in het Financieele Dagblad. Daarin staat dat binnen het CDA al is afgesproken dat Maxime Verhagen de nieuwe premier wordt als het Balkenende lukt voorzitter te worden van de Europese Raad.

Flauwekul
"Ik wil rechttoe rechtaan de garantie horen dat hij niet als een dief in de nacht vertrekt", stelde VVD-leider Mark Rutte. "Het vertrek van het boegbeeld" betekent volgens D66-leider Alexander Pechtold nieuwe verkiezingen. Balkenende noemde geruchten hierover "flauwekul". Op de vraag of hij aanblijft als premier, antwoordde Balkenende: "Natuurlijk, zo is dat." In de Tweede Kamer zei hij dat garanties niet te geven zijn, maar dat zijn agenda reikt tot 2015.

In NOVA vanavond een verslag vanuit Den Haag.

De Algemene Beschouwingen zijn live te volgen via Politiek24

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief