Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ontsteltenis na ontsnapping mensenhandelaar

17 sep 09 - Door Jane van Laar, Jan van Loenen en Petra Greven

Kijk of luister naar: Ontsteltenis na ontsnapping mensenhandelaar

Ontsteltenis en angst bij de slachtoffers, woede en frustratie bij de rechercheurs en verontwaardiging bij burgers en Kamerleden. De ontsnapping van de extreem-geweldadige vrouwenhandelaar Saban B. tijdens zijn humanitaire proefverlof, lijkt het resultaat van een gerechtelijke blunder.


Ontvlucht
Sinds zaterdag is de veroordeelde mensenhandelaar Saban B. spoorloos. Het gerechtshof in Arnhem had hem een week verlof gegeven om zijn pasgeboren kind te kunnen zien. Tijdens dit verlof moest de Turkse man zich elke dag melden bij de politie. Vrijdag deed hij dit voor het laatst. Justitie houdt er ernstig rekening mee dat hij Nederland is ontvlucht. “Dit is verbijsterend. Hij gaat zeker naar Turkije, want dat land levert nooit onderdanen uit”, zegt een rechercheur tegen de Volkskrant.  Inmiddels is er een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd en staat de crimineel internationaal gesignaleerd.

Mensenhandel
Op 11 juli vorig jaar werd B., samen met zijn broer, door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot 7,5 jaar cel. Hij zou leiding geven aan een criminele organisatie die zich op uiterst agressieve wijze bezighield met mensenhandel. Meer dan honderd vrouwen zijn slachtoffer geworden van B. en zijn partners. Ze werden gedwongen in de prostitutie te werken en mishandeld met honkbalknuppels. De meeste prostituees hebben geen aangifte gedaan uit angst. Andere trokken hun verklaringen in na bedreigingen.

Onderduiken
Het Coördinatiecentrum Mensenhandel vreest voor het leven van de slachtoffers die wel getuigden. “Ze moeten onderduiken, ik denk dat de raadsheren dat niet beseft hebben” aldus Ineke Smidt van het centrum woensdagavond in Netwerk. “Ik denk dat ze zich niet verdiept hebben in de zaak en geen verstand hebben van wat mensenhandelaren met hun slachtoffers doen. Deze gerechtsheren behandelen deze man als een ordinaire tasjesdief.”

Reacties uit de politiek
Ook vanuit de politiek zijn de reacties niet mild. “Dit is volstrekt van de zotte”, aldus VVD-Kamerlid Teeven tegen de Telegraaf. CDA-Kamerlid Van Haersma Buma noemde het “naïef om te denken dat zo’n crimineel zich aan de regels houdt”. Het parlement wil snel opheldering van minister Ernst Hirsch Ballin van Jusitie. De Tweede Kamer houdt waarschijnlijk volgende week op verzoek van de VVD een debat over de ontsnapping. Dat gaat onder meer ook over het beleid voor slachtoffers en getuigen in zaken van mensenhandel.

In NOVA vandaag een zoektocht naar hoe een zware crimineel als Saban B. ogenschijnlijk zo makkelijk de benen kon nemen.

Te gast zijn: de advocaten van Saban B., Gerard Spong en Jan-Hein van Dijk, onderzoeksjournalist Ruth Hopkins, schrijfster van een boek over de bende van Saban B. en vice-president van het Gerechtshof Amsterdam, Huub Willems.

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief