Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Het verhaal achter een oorlogsmonument

18 sep 09 - Door Jan Eikelboom en Marjolein Schut

Kijk of luister naar: Het verhaal achter een oorlogsmonument

Duizenden monumenten herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Of aan oorlogen en vredesmissies daarna. Achter die oorlogen gaan aangrijpende verhalen schuil.


Geschiedenis
Met het project 'Sprekende Beelden- Getuigenverhalen bij Oorlogsmonumenten' wil het Nationaal Comité 4 en 5 mei ervoor zorgen dat het verhaal verteld blijft, en daarmee de moderne Nederlandse oorlogsgeschiedenis. Vier jaar na de start ervan kent het project nu 104 geschreven en 31 gefilmde portretten. Samen geven zij inzicht in de vele manieren waarop de oorlog beleefd is, en wat oorlog met een mens kan doen.

Offensief
De bevrijding van Nederland startte op 17 september 1944 met operatie 'Market Garden'. Deze week wordt op verschillende plaatsen in Gelderland en Noord-Brabant operatie 'Market Garden' herdacht. NOVA volgt vandaag de opnames van het verhaal van Ben Bouman, die als vrijwilliger mee heeft gedaan aan operatie 'Market Garden'. Dit geallieerd offensief bestond uit twee hoofdonderdelen: de verovering van acht belangrijke bruggen en een aanval van grondtroepen. Helaas strandde de militaire operatie bij Arnhem.

NB. U kunt de herdenkingen zondag in Oosterbeek (11.10 uur) en Nijmegen (16.30 uur) live, maar zonder commentaar, volgen via Journaal 24.
Zondagavond zendt de NOS op Nederland 1 een samenvatting uit van beide herdenkingen om 23.40 - 00.25 uur.


 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief