Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Motie VVD: slimme tactiek of hoogmoed?

18 sep 09

Kijk of luister naar: Motie VVD: slimme tactiek of hoogmoed?

Er was een onverwachte grote steun gisteravond voor de motie van wantrouwen die de VVD indiende tegen het kabinet. De drie grootste oppositiepartijen (SP, VVD en PVV) zeiden het vertrouwen in de regering op.


Emoties
De belangrijkste kritiek richt zich op de onbevredigende manier waarop premier Balkenende de stroom van vragen over de Miljoenennota beantwoordde. Volgens Rutte liepen de emoties afgelopen maandag in de VVD-fractie al hoog op toen de kabinetsplannen voor volgend jaar werden besproken. Na de beantwoording van de premier donderdag is voor de liberalen de maat vol. De belangrijkste kritiek richt zich volgens Rutte niet eens op de precieze plannen voor volgend jaar, maar op de keuze van het kabinet om moeilijke beslissingen voor zich uit te schuiven.

Schadelijk
Het CDA vindt dat Rutte zich moet schamen voor het indienen van de motie. Hij zou volgens de partij van premier Balkenende de historische rol van de liberalen in de politiek verkwanselen. PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer noemde de actie van de VVD-fractie 'jammer en schadelijk voor de democratie'. Volgens haar kan een motie van wantrouwen alleen worden ingediend na fouten die leden van het kabinet hebben gemaakt, niet vanwege inhoudelijke meningsverschillen. Volgens de ChristenUnie heeft Rutte 'iedere geloofwaardigheid verloren' door tijdens de crisis zijn vertrouwen in het kabinet op te zeggen.

Wat is de strategie van de VVD? In de studio is partij-voorzitter van de VVD, Ivo Opstelten.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief