Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Haken en ogen aan verbod neef-nichthuwelijk

19 sep 09 - Door Judith Pennarts

Kijk of luister naar: Haken en ogen aan verbod neef-nichthuwelijk

Tijdens de Algemene Beschouwingen, afgelopen donderdag, heeft premier Jan Peter Balkenende laten weten dat het kabinet een verbod wil op huwelijken tussen neven en nichten.


Het verbod op neef-nichthuwelijk moet zowel gelden voor uit het buitenland gehaalde partners als voor mensen in Nederland.

Importbruiden
Omdat huwelijken tussen neven en nichten eigenlijk alleen nog onder allochtonen plaatshebben, vaak ook als een soort opvang, heeft de nieuwe maatregel invloed op de toestroom van immigranten: de komst van importbruiden naar Nederland zou hiermee aan banden worden gelegd.

Dwang
Het naar Nederland halen van een nicht om mee te trouwen, kan volgens het nieuwe plan dan niet meer. Volgens staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) is het verbod ook goed, omdat het soms onder dwang gebeurt.

Toestroom
Uit de Migratiekaart van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van Justitie blijkt dat het aantal importbruiden dat naar Nederland wordt gehaald vorig jaar met dertig procent is gestegen naar 15.330. Vorig jaar kwam er een recordaantal van 140.000 immigranten naar Nederland.

Haken en ogen
Maar er blijken nogal wat haken en ogen te zitten aan het plan. De grote vraag is hoe uitvoerbaar en de controleerbaar de nu voorgestelde huwelijksbeperking is.

In de studio daarover een gesprek met Sadik Harchaoui, voorzitter van het multiculturele instituut Forum.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief