Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Conservatief activisme in Amerika wint terrein

19 sep 09 - Door Merel Miedema en Willem Lust

Kijk of luister naar: Conservatief activisme in Amerika wint terrein

Na zijn vliegende start is president Obama de laatste weken in zwaar weer terecht gekomen.


De Amerikaanse president zakt behoorlijk in de peilingen. En zijn plannen voor de gezondheidszorg, waar hem veel aan gelegen is, worden maar door een kleine meerderheid van de Amerikanen gesteund.
 
Positief
Direct na de toespraak over de hervorming van de ziektekostenverzekeringen, begin deze maand, waren de reacties over het algemeen positief. Volgens peilingen stond op dat moment tweederde van de ondervraagde kijkers achter Obama's voornemen om dertig miljoen onverzekerde inwoners aan een betaalbare ziektekostenverzekering te helpen met ingrijpen van de overheid. Maar reacties op historische toespraken zijn vaak warm. En het klimaat in politiek Washington kan snel weer koud worden als het om de lange tijd omstreden ziektekostenverzekeringen gaat. En zo blijkt dus nu dat slechts een kleine meerderheid hem in zijn plan steunt.

Burger-revolte
Begin deze maand nog, 12 september, hadden in Washington tienduizenden mensen geprotesteerd tegen het beleid van Obama. Ze verzetten zich tegen de in hun ogen ongebreidelde groei van de overheidsbemoeienis in hun land. Het massale protest was georganiseerd door verschillende conservatieve belangengroepen. Obama's hervormingsplan van de gezondheiszorg was hun belangrijkste doelwit: volgesn de demonstranten leidt dat plan tot hogere belastingen en een verziekende staatsregulering. De conservatieve anti-Obama beweging is dan ook erg optimistisch; zij verwacht een burger-revolte tegen de president.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief