Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kinderen met astma vaak onnodig in ziekenhuis

24 sep 09 - Door Judith Pennarts en Jane van Laar

Kijk of luister naar: Kinderen met astma vaak onnodig in ziekenhuis

Jaarlijks komen vierduizend kinderen met een acute astma-aanval in het ziekenhuis terecht. Een aanval kan echter eenvoudig voorkomen worden.


Dat blijkt uit onlangs afgerond onderzoek van onder meer het Astma Fonds over therapietrouw, de mate waarin patiënten zich houden aan het voorgeschreven medicijngebruik.

Medicijngebruik
Een aanval blijkt vaak het gevolg van verkeerd medicijngebruik, bijvoorbeeld omdat artsen de kinderen te weinig controleren nadat ze naar huis zijn gestuurd met de eerste medicijnen. Ook blijkt dat ouders grote weerstand hebben tegen het dagelijks gebruik van medicijnen tegen astma.

Blijvende schade
Volgens het Nationaal Kompas Volksgezondheid van het RIVM lijden in Nederland ongeveer 519.800 mensen aan astma. De ziekte komt vooral bij kinderen voor: vier tot zeven procent van hen is patiënt. Op latere leeftijd kunnen de klachten verminderen en zelfs verdwijnen. Een acute aanval kan echter blijvende longschade veroorzaken.

In NOVA een reportage.


Voorlichtingsfilmpje
Hieronder een voorlichtingsfilm over medicijngebruik voor astmapatiënten. De film is gemaakt op initiatief van Marja Schavemaker, verpleegkundige bij het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam en is mede gefinancierd door het Astma Fonds:

Astma medicatie 3 tot 5 jaar from Diego Pos on Vimeo.


 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief