Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Onthullingen over vooravond van Tweede Wereldoorlog

22 sep 09 - Door Jan Reiff

Kijk of luister naar: Onthullingen over vooravond van Tweede Wereldoorlog

In september 1939, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, was het nog niet de bedoeling van Duitsland om Nederland te bezetten. Duitsland overwoog Nederland te betrekken bij het aanvalsplan voor West-Europa.

Dat concludeert historicus Tobias van Gent in zijn proefschrift: 'Het falen van de Nederlandse gewapende neutraliteit, september 1939 - mei 1940'. Hij hoopt daar woensdag 23 september mee te promoveren. Van Gent keek vooral kritisch naar de opstelling van de Nederlandse politieke en militaire leiding.

Prins Bernhard
Aanvankelijk vroegen de Duitsers om een doortocht via Limburg naar België. Franz Halder, chef van de Duitse generale staf richtte zich daarvoor per brief aan niemand minder dan Prins Bernhard. Maar terwijl Duitsland twijfelde over de houding die het zou aannemen ten opzichte van Nederland, vergaderden in Londen de geallieerden over een hulpoperatie aan Nederland.

Schipperen
Het schipperen tussen Duitsland en de geallieerden werd Nederland fataal. 'We werkten te weinig samen met de geallieerden om daadwerkleijk een gezamenlijke verdediiging te kunnen voorbereiden, en te veel om de Duitsers te doen geloven dat we echt neutraal waren', zei Van Gent op 22 september 2009 in NRC Handelsblad.

NOVA spreekt met Tobias van Gent.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief