Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Minister zet rechters buitenspel

23 sep 09 - Door Ferry Mingelen

Kijk of luister naar: Minister zet rechters buitenspel

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie, CDA) wil dat het OM voortaan zelf kan beslissen over het verlenen van verlof aan gedetineerden, in plaats van de rechter. Dat zei hij woensdag 23 september 2009 in een debat over de ontsnapping van vrouwenhandelaar Saban B.

De ontsnapping leidde tot verontwaardiging in de Kamer. De PVV neemt geen genoegen met het voorstel en diende een motie van wantrouwen in tegen de minister. VVD-Kamerlid Fred Teeven sluit niet uit dat ook zijn partij het vertrouwen in de minister zal opzeggen.

'OM was fout'
 'Het OM had massief voor de vrijlating van deze persoon moeten gaan liggen', zei Teeven in het debat dat hij zelf had aangevraagd. Hirsch Ballin geeft toe dat er fouten zijn gemaakt. Zo zou het OM ook het gerechtshof niet op de hoogte hebben gesteld van het feit dat Saban B. een ongewenste vreemdeling was.

Voorkomen
Hirsch Ballin verwacht dat dergelijke fouten en miscommunicaties voorkomen kunnen worden als de gevangenisdirecteur voortaan zelf de definitieve beslissing kan nemen over verlof van gevangenen. Passeert de minister daarmee de rechterlijke macht?

Jan van den Brand, voorzitter van de Vereniging van Directeuren van Penitentiaire Inrichtingen (VDPI), is het in ieder geval niet met het voorstel eens. 'De directeur kent het dossier niet en is niet bekend met de risicofactor en de mogelijke consequenties voor de slachtoffers', zei hij eerder tegen het ANP

NOVA peilt de reacties in Den Haag en spreekt met Jan van den Brand.

Lees meer hierover

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief