Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

G20: Nederland bij top in Pittsburgh

24 sep 09 - Door Willem Lust

Kijk of luister naar: G20: Nederland bij top in Pittsburgh

Donderdag en vrijdag komen de twintig belangrijkste economieën ter wereld (G20) bij elkaar tijdens een top in de Amerikaanse stad Pittsburgh. Hoewel Nederland geen lid is, mag ze voor de derde keer op rij aanschuiven. Premier Jan Peter Balkenende en minister van Financiën Wouter Bos geven acte de présence.


Economie
Tijdens de G20-top zal onder andere worden gediscussieerd over de aanpak van de economische crisis. Obama wil strenge regels om herhaling van de crisis te voorkomen. Met name Duitsland en Frankrijk zijn juist bang dat strenge regels de fragiele economie zullen schaden.

Bonussen
Tijdens de top zal ook worden gesproken over hoe de excessieve bonussen van bankiers moeten worden aangepakt.

De Europese Unie was vorige week tijdens een ingelaste top eensgezind: bonussen moeten afhankelijk zijn van de behaalde resultaten van het bedrijf en het vaste loon. Daarnaast mogen de bankiers een groot deel van de bonussen pas na een lange tijd in ontvangst nemen.

Ook de Verenigde Staten wil de bonussen aanpakken. President Obama zei dat “vette bestuurdersbonussen” niet langer worden getolereerd. Maar de roep om strikte regels is in de VS een stuk minder luid dan op het Europese vasteland. De Britten lijken meer op één lijn met Obama.

In NOVA vanavond een verslag van de eerste dag van top in Pittsburgh.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief