Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verkiezingen Duitsland: armoede regeert

24 sep 09 - Door Dieuwke van Ooij

Kijk of luister naar: Verkiezingen Duitsland: armoede regeert

Aanstaande zondag worden in Duitsland de Bondsdagverkiezingen gehouden. De stem van de kiezer die onder de armoedegrens leeft is een belangrijke factor in de verkiezingsstrijd.


Peilingen
Volgens een recente peiling van het instituut Forsa staat de huidige coalitie van de christendemocratische CDU/CSU en de sociaaldemocratische SPD op respectievelijk 35 en 26 procent van de stemmen. Genoeg voor een meerderheid die de twee-partijencoalitie opnieuw mogelijk maakt, ware het niet dat bondskanselier Angela Merkel (CDU) liever een coalitie met de liberale FDP vormt. De liberalen zijn in de peiling goed voor 13 procent van de stemmen.

SPD
De sociaaldemocraten van de SPD staan er niet goed voor in de peilingen. De partij van de huidige minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier krijgt volgens de peiling  bijna acht procent minder stemmen dan bij de Bondsdagverkiezingen in 2005.

Armoede
Bijna tien miljoen mensen leven in Duitsland onder de officiële armoedegrens. Traditioneel behoren zij tot de achterban van de SPD, maar onder deze groep wordt niet gestemd of er wordt gestemd op Die Linke, de Duitse variant van de Nederlandse SP. Het is de SPD er alles aan gelegen om de steun van deze groep kiezers terug te winnen.

NOVA ging mee op campagne met Klaus Wowereit, de populaire SPD-burgemeester van Berlijn, en bracht een bezoek aan één van de gaarkeukens voor kinderen in de Duitse hoofdstad.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief