Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

AOW: Werkgevers en werknemers in de clinch

24 sep 09 - Door Marcel Ouddeken

Kijk of luister naar: AOW: Werkgevers en werknemers in de clinch

De pogingen van de Sociaal Economische Raad (SER) om een alternatief te vinden voor de verhoging van de AOW-leeftijd lijken op niets uit te draaien. De werkgevers en werknemers staan lijnrecht tegen over elkaar.


De deadline die het kabinet de partijen stelde om samen met een werkbaar alternatief te komen nadert. Tot 1 oktober hebben de werkgevers en –nemers de tijd om een plan te presenteren. Werkgeversvoorzitter Loek Hermans (MKB-Nederland) zei vanochtend op Radio 1 dat hij de kans dat er een bruikbaar alternatief gevonden wordt schat op 10 tot 15 procent.

Beide partijen verwijten elkaar niet met werkbare oplossingen te komen.

Schaamteloos
Bernard Wientjes, voorzitter van werkgeversverenging VNO-NCW stelt in het Financieel Dagblad dat naast de AOW-leeftijd, ook de leeftijd voor aanvullende pensioenen omhoog moet. De vakbonden zijn hier niet voor te porren. Vakbond FNV vindt dat de werkgevers het SER-overleg saboteren. Op zijn Hyves-blog  noemt de voorzitter van FNV Bondgenoten Henk van der Kolk de houding van de werkgevers “schaamteloos” en zegt dat “dit zeker invloed zal hebben op onze looneis later dit jaar.”

Een makkie
Toen het kabinet de SER in maart de kans gaf om een alternatief te vinden zei FNV-voorzitter Anges Jongerius dat dit “een makkie” zou zijn. “De FNV is erin geslaagd dit kabinetsvoorstel van tafel te krijgen”, aldus de vakbond. Inmiddels lijken deze optimistische uitspraken weinig realistisch.

In NOVA vanavond een gesprek met Harrie Verbon, hoogleraar Openbare Financiën aan de Universiteit van Tilburg.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief