Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

G20: bonussen bankiers aan banden

25 sep 09 - Door Willem Lust en Jan Reiff

Kijk of luister naar: G20: bonussen bankiers aan banden

De Amerikaanse stad Pittsburgh is vandaag het toneel van de laatste dag van de G20-top. De twintig belangrijkste economieën ter wereld komen bij elkaar om te discussiëren over de aanpak van de economische crisis en de excessieve bankiersbonussen.


Bonussen
Tijdens de top passeren een groot aantal onderwerpen de revue, maar met name het herstel van de economie en de bankiersbonussen vormen het onderwerp van gesprek. Er heerst consensus dat de bonussen moeten worden aangepakt, maar de manier waarop is nog een twistpunt. De landen zijn het er over eens dat de bonussen afhankelijk moeten zijn van de behaalde resultaten van het bedrijf en het vaste loon.

De hoogte van de bonussen wordt waarschijnlijk niet aan banden gelegd. Het vasteland van Europa ziet graag een bonusplafond, maar de Amerikanen en Britten zijn hier op tegen.

Wellink: geen bonussen
Gisteren zei Nout Wellink, president van de Nederlandse Bank, tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer dat banken hun bestuurders geen bonus kunnen geven, zolang er nog een financiële crisis is. Hij gaf daarbij aan te spreken “op persoonlijke titel”.

Leidinggevende rol
De G20 zal als overlegorgaan voor economische samenwerking de rol van de G8 overnemen. De G8, zeven rijke westerse landen en Rusland, zullen zich gaan bezighouden met zaken die van direct belang zijn voor de deelnemende landen, zoals internationale veiligheid. Door de G20 een leidinggevende rol te geven bij het coördineren van de wereldeconomie wordt tegemoet gekomen aan opkomende economieën als China en India. Zij voelen zich tekort gedaan omdat ze geen deel uit maken van de G8 en krijgen door de nieuwe rol van de G20 meer zeggenschap.

Nederlandse rol
Nederland is, hoewel geen lid van de G20, voor de derde keer op rij aanwezig bij de top. Premier Jan Peter Balkenende zei gisteren dat er “vooruitzichten” zijn dat Nederland ook bij de volgende top aanwezig zal zijn. Hij benadrukte dat Nederland op ambtelijk niveau nauw betrokken was bij de voorbereiding van de top, iets wat de voorgaande keren niet het geval was.

Rellen
De politie is gisteravond in Pittsburgh slaags geraakt met demonstranten. De politie gebruikte traangas en ‘beanbags’ tegen de betogers. Een onbekend aantal demonstranten is gearresteerd. Vandaag worden meer demonstraties verwacht.

In NOVA vanavond een verslag van de laatste dag van de top in Pittsburgh en een gesprek Lodewijk de Waal, commissaris namens de staat bij de ING Groep.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief