Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Uruzgan: blijven of weggaan?

25 sep 09 - Door Bas Haan en Lieke Kwant

Kijk of luister naar: Uruzgan: blijven of weggaan?

De discussie over het wel of niet verlengen van de militaire missie in Uruzgan laait weer op. Uitspraken van minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) tegenover BNR Nieuwsradio wekken ergernis in de Tweede Kamer. De minister wilde in het interview met de radiozender niet uitsluiten dat Nederland in Uruzgan blijft na het einde van de missie in 2010.


“We zeggen niet: laat de rest dan maar alles doen, we hebben daar geen pakkie an”, aldus de minister. De NOS meldt dat bronnen rond het kabinet zeggen dat minister van Defensie Van Middelkoop denkt aan een verlenging in afgeslankte vorm. De minister wil dit echter niet bevestigen. Hij herhaalde wel dat het leger een missie met een omvang van Task Force Uruzgan (TFU) niet langer aankan.

Geen steun in de Kamer
Binnen de coalitie spreekt alleen de PvdA zich uit tegen een mogelijke verlenging van de missie. Zonder steun van deze partij is er in de Tweede Kamer geen meerderheid te vinden die een verlenging steunt. Oppositiepartijen Groenlinks en de VVD hebben, met steun van SP, PVV, PvdA, SGP en D66, een debat met premier Jan Peter Balkenende aangevraagd naar aanleiding van de uitspraken van minister Verhagen.

Groenlinks-Kamerlid Mariko Peters: “Verhagen lijkt de geesten rijp te willen maken voor een verlenging”. PvdA-Kamerlid Martijn van Dam zegt tegenover het NRC : “De afspraak is heel duidelijk: we gaan weg in 2010.”

Bij de laatste verlenging van de missie in Uruzgan werd door de regering plechtig beloofd dat "we" er in 2010 een punt achter zouden zetten. Na minister Verhagen (CDA) zinspeelt minister Van Middelkoop (ChristenUnie) nu toch op een verlenging van de missie. Volgens beproefd recept worden de geesten rijp gemaakt.

In NOVA een overzicht van de uitspraken van bewindslieden in het verleden over de beëindiging van de missie en de situatie nu. D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold geeft een reactie in de studio.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief