Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Schrijver Jan Siebelink geridderd

25 sep 09 - Door Menno de Galan

Kijk of luister naar: Schrijver Jan Siebelink geridderd

Zijn boek ‘Knielen op een bed violen’ ging sinds 2005 een half miljoen keer over de toonbank. Daarmee is de roman het best verkochte Nederlandse literaire boek na de Tweede Wereldoorlog. Vandaag kreeg de schrijver uit handen van minister Plasterk (Cultuur) een Koninklijke onderscheiding: hij is nu Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.


Knielen op een bed violen
Het boek vertelt het verhaal van Hans Sievez. Hij groeit op in een zwaar gelovig gezin, maar na een conflict met zijn vader vertrekt hij naar Den Haag om daar het tuindervak te leren. Vervolgens begint hij een kwekerij in Velp. Wat zijn vader overkwam, overkomt hem echter ook: hij raakt in de ban van een calvinistische predikant…

Het autobiografische boek waarmee Siebelink in 2005 de AKO-literatuurprijs won is inmiddels toe aan zijn vijftigste druk.

Hij schreef het boek om zijn diepreligieuze vader beter te begrijpen. Siebelink groeide ook op in een “goddienstig zwaar milieu” en zijn vader had een kwekerij in Velp. De parallellen met het boek en het echte leven van de schrijver zijn duidelijk zichtbaar.

NOVA sprak met de schrijver en zijn vrouw over het schrijversvak en het geloof.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief