Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Gesprek met Balkenende in New York

26 sep 09 - Door Rudy Bouma

Kijk of luister naar: Gesprek met Balkenende in New York

Premier Balkenende werkt in drie dagen een vol programma af in de Verenigde Staten. Na de G20-top in Pittsburgh sprak hij vandaag de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe in New York.


Hij pleitte onder meer voor een harde opstelling jegens Iran, een gezamenlijke aanpak van de economische crisis en klimaatbeheersing. De VN-rede van Balkenende zou eigenlijk eerder dan vandaag plaatsvinden, maar werd uitgesteld vanwege de G20-top in Pittsburgh.
 
Pittsburgh
Daar zijn besluiten genomen over onder meer de bonussen van bankiers en belastingparadijzen. Over de financiering van maatregelen voor klimaatbeheersing is nog geen akkoord bereikt. Als 'buitenlid' mocht Nederland op uitnodiging van president Barack Obama aanschuiven bij de grootse industrielanden van de wereld.

Belangrijkste gebeurtenissen
Het was de derde keer dat Balkenende bij de G20 zat, terwijl Nederland eigenijk niet bij de industriële wereld hoort. Waarom wilde Obama Nederland er zo graag bij hebben? En welke consequenties heeft deze G20-top voor Nederland?

In NOVA een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen en een gesprek met de premier; over de VN, de G20 én de verwarring over de Nederlandse missie in Uruzgan.

Snel op de hoogte
Volg minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) in New York op Twitter.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief