Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Roman Polanski gearresteerd

28 sep 09 - Door Ad van Oosten, Tonko Dop, Rudy Bouma, Annephine van Uchelen en Bart Klijberg

Kijk of luister naar: Roman Polanski gearresteerd

Dit weekend arresteerde de Zwitserse politie de 76-jarige filmregisseur Roman Polanski. De regisseur wordt al meer dan dertig jaar gezocht door justitie in de Verenigde Staten in verband met een zedenzaak uit 1977.


Vlucht
De Pools-Franse filmmaker zou de toen 13-jarige Samantha Geimer hebben gedrogeerd en misbruikt. Polanski bekende schuld, maar ontvluchtte de VS voordat de rechter de strafmaat kon bepalen. Frankrijk en Polen, de landen waar hij het meest verblijft, weigerden Polanski uit te leveren aan de VS.

Slachtoffer
Het slachtoffer in de zedenzaak, Samantha Geimer, heeft de Amerikaanse autoriteiten gevraagd de zaak de seponeren. De aanhoudende aandacht is te zwaar voor haar en haar familie. Bovendien vindt ze Polanski “geen gevaar voor de samenleving”. Desondanks werd hij dit weekend in Zwitserland gearresteerd.

Gevierd filmmaker
Roman Polanski is een succesvol filmregisseur, bekend van Rosemary’s Baby en The Pianist. Voor de laatste film won hij een Oscar, maar vanwege het opsporingsbevel weigerde de regisseur de prijs in de VS in ontvangst te nemen. Ten tijde van zijn arrestatie in Zwitserland was hij op weg naar Zürich, waar hij een oeuvreprijs in ontvangst zou nemen.

Frankrijk en Polen gaan proberen uitlevering naar de VS te voorkomen. Ze vinden dat de regisseur deze beproeving niet hoeft te doorstaan.

Sharon Tate
Polanski was getrouwd met de actrice Sharon Tate die in 1969 werd vermoord door leden van de 'Manson Family', de sekte van Charles Manson. Op het moment van de moord was Tate acht maanden zwanger. Eén van de moordenaars van Tate, Susan Atkins, overleed vorige week in de gevangenis aan de gevolgen van een hersentumor.

In NOVA vanavond een overzicht van het bewogen leven van Roman Polanski en een gesprek met regisseur George Sluizer, filmproducent Matthijs van Heijningen en filmjournaliste Joyce Roodnat.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief