Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Werkgevers: AOW in 2025 naar 67 jaar

29 sep 09

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland hebben om 'vijf voor twaalf' een alternatief plan ingediend voor verhoging van de AOW-leeftijd. Zij pleiten ervoor om de pensioenleeftijd over vijftien jaar in een klap te verhogen naar 67 jaar.


Impasse
Het kabinet wil de AOW-leeftijd in stappen verhogen naar 67 jaar en zo vier miljard bezuinigen. De FNV is daar tegen. De werkgevers hebben nu een ultiem voorstel gedaan om de impasse te doorbreken. Voer de verhoging pas in 2025 in, maar zet de leeftijd dan in één keer op 67.

Aanvaardbaar
"Iedereen die nu boven de 50 jaar is, gaat gewoon met 65 jaar met pensioen", aldus de werkgevers. Volgens de werkgevers is de pensioenleeftijd van 67 jaar "onontkoombaar". VNO-NCW en MKB noemen de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd in 2025 "sociaal aanvaardbaar". Werknemers die na 2025 toch op hun 65e stoppen met werken, moeten worden gekort op hun AOW.

Mislukt
Donderdag moeten de werkgeversorganisaties uiterlijk met een alternatief komen voor de AOW-plannen van het kabinet. De Telegraaf bericht vandaag dat het AOW-overleg is mislukt. Met het voorstel zouden VNO-NCW en MKB willen aantonen dat zij het hebben geprobeerd, maar dat het trekken was 'aan een dood paard'.

De vakcentrales FNV, CNV en MHP reageren vanmiddag op het voorstel van de werkgevers. Vooral de grootste vakcentrale, FNV, verzet zich fel tegen een hogere pensioenleeftijd.

In de studio verdedigt NVO-NCW-voorzitter Bernhard Wientjes het voorstel.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief