Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Obama twijfelt over extra troepen Afghanistan

29 sep 09

De Amerikaanse president Barack Obama moet op korte termijn beslissen of er meer militairen naar Afghanistan gaan. Maar intussen wordt steeds duidelijker dat een deel van het Amerikaanse leger en ook enkele van Obama’s invloedrijkste politieke adviseurs ernstige bedenkingen hebben.


Twijfel
Het conflict in Afghanistan duurt inmiddels acht jaar. En uitzicht op veel verbetering van de politieke situatie is er niet. de Senatoren John Kerry en Jack Reed, en oud-minister en generaal b.d. Colin Powell zouden in verschillende mate hardop hebben betwijfeld of het wel zin heeft meer militairen naar Afghanistan te sturen. ‘Je kunt niet gewoon maar meer manschappen sturen’, zegt Powell. ‘Je moet het precieze doel van een missie definiëren, en je kunt daarna pas bepalen of daar extra mensen voor nodig zijn.’

Extra soldaten

De opperbevelhebber van de VS- en NAVO-troepen in Afghanistan, generaal Stanley McChrystal, zou juist nog eens 40.000 soldaten naar Afghanistan willen sturen. Onder Obama zijn al 21.000 extra soldaten naar het land gestuurd.

In NOVA de opties voor de oorlog in Afghanistan.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief