Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bos kwaad over praktijken bij DSB

30 sep 09 - Door Ferry Mingelen

Kijk of luister naar: Bos kwaad over praktijken bij DSB

Tijdens het debat vandaag in de Tweede Kamer over de Miljoenennota heeft minister Wouter Bos (Financiën) zich bijzonder kritisch uitgelaten over de praktijken bij DSB Bank waarbij mensen bij een lening een dure koopsompolis kregen aangesmeerd.

Duidelijk niet in de haak en onacceptabel, aldus Bos.

"Totaal idioot"
Een meerderheid in de Kamer had dinsdag aangedrongen op actie tegen de handelwijze van DSB. Anonieme ex-medewerkers van de bank van AZ-voorzitter Dirk Scheringa vertelden maandag in NOVA dat het aansmeren van polissen welbewust beleid van het management was. Daarmee zou 1,6 miljard euro winst zijn gemaakt. In de koopsompolissen zaten provisies tot 90 procent verborgen. "Totaal idioot", zei Bos.

De ex-medewerkers vertellen in NOVA hoe de bank tot voor kort systematisch en op grote schaal zo veel en zo hoog mogelijke koopsompolissen verkocht, zonder de klant te waarschuwen voor de risico’s. Over de snel stijgende – want variabele – rente werd niet gesproken. De DSB bank wordt ook beticht van grootschalige koppelverkoop. De DSB Bank eiste dat de klant bij het afsluiten van een krediet een koopsompolis afsloot.”Zonder koopsom geen krediet”, aldus een van de medewerkers.

Zalm
Er dan is er nog de kwestie Gerrit Zalm: hij heeft twee jaar als financieel directeur toezicht gehouden bij DSB-bank en wordt nu door Wouter Bos aangesteld als baas van de staatsbank ABN-AMRO, is dat een probleem?

Oplossing
Volgens DSB Bank zijn zij dicht bij een oplossing met een van de partijen die de bank ervan beschuldigen huiseigenaren te hebben opgezadeld met torenhoge schulden. DSB Bank en de stichting Steunfonds Probleemhypotheken gaan samen te werken aan een raamwerk om alle klachten te kunnen behandelen. Beide partijen bevestigden berichtgeving van die strekking van RTV Noord-Holland.

Vanuit Den Haag vanavond het laatste nieuws.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief