Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Toplijst AKO Literatuurprijs bekend

2 okt 09 - Door Tonko Dop, Annephine van Uchelen

Kijk of luister naar: Toplijst AKO Literatuurprijs bekend

Juryvoorzitter Guy Verhofstadt heeft in NOVA bekend gemaakt welke boeken zijn genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 2009. De jury nomineerde zes boeken uit de eerdere tiplijst van 25 boeken.

De jury koos vijf romans en één non-fictieboek:

Joris van Casteren - Lelystad
Autobiografisch relaas over het leven in de nieuwbouwstad Lelystad, vanaf 1976, toen de auteur met zijn ouders daarheen verhuisde, tot de huidige tijd.
Bekijk ook: Lelystad in Andere Tijden

Joke van Leeuwen - Alles nieuw
In alternerende hoofdstukken komen een bejaarde vrouw en haar artistieke jonge onderhuurster aan het woord. Hun communicatie blijkt vooral te berusten op misverstanden. De tekst wordt afgewisseld met tekeningen, gephotoshopte afbeeldingen, getypte brieven en typografische woordbeelden.

Erwin Mortier - Godenslaap
Een Vlaamse vrouw van bijna honderd kijkt terug op haar leven en de geschiedenis van haar land, in het bijzonder ten tijde van de Eerste Wereldoorlog.

Carolina Trujillo - De terugkeer van Lupe García
De naar Nederland gevluchte dochter van slachtoffers van het militaire bewind in Uruguay in de jaren zeventig van de vorige eeuw, zint op wraak.

Christiaan Weijts - Via Cappello 23
‘Doorleefd, opwindend, en akelig eigentijds: een noodzakelijk boek,’ schreef de jury van de Gouden Uil die de roman ook nomineerde. Het boek bestaat uit twee parallelle verhalen. In het ene doet een Nederlandse journalist verslag van een staking van gondeliers in Venetië, in het andere komt een Leidse universitair docent in de problemen door het openbaar worden van seksfilmpjes van een van zijn studentes.

Tommy Wieringa - Caesarion
Ludwig Unger, koosnaam Caesarion (kleine Caesar), de verteller in deze roman, is net als de zoon van Caesar en Cleopatra een kind van twee beroemdheden, in zijn geval een pornoactrice en een beeldend kunstenaar die naam heeft gemaakt met uitzinnige projecten. Als barpianist vertelt hij over zijn avontuurlijke leven aan een vrouwelijke makelaar.

Winnaar
Op dinsdag 10 november wordt in NOVA bekend gemaakt welk boek wordt bekroond met de AKO Literatuurprijs 2009. De schrijver van het winnende boek ontvangt naast een sculptuur van Eugène Peters een bedrag van € 50.000. Dit bedrag wordt ter beschikking gesteld door de Stichting Jacques de Leeuw.

Voor de AKO Literatuurprijs komen boeken in aanmerking die verschenen zijn tussen 1 juli van het jaar waarin de prijs wordt uitgereikt en 1 juli van het voorgaande jaar. Daarnaast moeten ze of behoren tot de categorie literair verhalend proza voor volwassenen‚ of vallen onder de categorie non-fictie - zoals reisverhalen, biografieën en essaybundels. Boeken in deze laatste categorie moeten zich wel onderscheiden door de literaire kwaliteit van het proza.

Jury
De jury van de AKO Literatuurprijs 2009 bestaat uit de volgende leden:
- voorzitter: Guy Verhofstadt, oud-premier van België, lid Europarlement
- Bas Belleman, recensent Trouw en medewerker Filosofie Magazine
- Maarten Dessing, medewerker BOEK Magazine en recensent non-fictie Algemeen Dagblad
- Sylvia Dornseiffer, neerlandica en oud-directeur Fonds voor de Letteren
- Frank Hellemans, literair criticus Knack Magazine, docent communicatiegeschiedenis en journalistiek Katholieke Hogeschool Mechelen
- Jeroen Overstijns, criticus De Standaard der Letteren en manager online bij Sanoma België

NOVA volgt de beraadslagingen van de jury. Guy Verhofstadt is in de studio en verklaart de nominaties.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief