Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

SER-kroonlid: powerplay van de werkgevers

1 okt 09 - Door Jan van Loenen en Petra Greeven

Kijk of luister naar: SER-kroonlid: powerplay van de werkgevers

Gisteren mislukte een poging van de SER om tot een unaniem AOW-advies te komen. Deze mislukte poging heeft geleid tot een vertrouwensbreuk tussen werkgevers en vakbeweging. De sociale partners leggen de schuld van het mislukken bij elkaar.


Merkwaardig
De kroonleden van de Sociaal Economische Raad, de SER, zijn het erover eens dat de werkgevers een merkwaardige rol hebben gespeeld gisteren bij het overleg over alternatieven voor verhoging van de AOW-leeftijd. Dat zegt een van de kroonleden van de SER, Marco Wilke, vanavond in NOVA.

Onjuist
Om half zeven gisteravond trok werkgeversvoorzitter Wientjes de stekker uit het overleg. "Die persconferentie kwam als een grote verrassing. We vonden het merkwaardig. Het is niet waar dat de werknemers niet bewogen, dat is absoluut onjuist. Dat zegt Wientjes wel, maar hij spreekt niet de waarheid," aldus het SER-lid.

Donner
Marco Wilke zat gisteren urenlang aan tafel met de onderhandelingsdelegaties van werkgevers en werknemers. Hij denkt te weten waarom de werkgevers er zo plotseling mee stopten. "Ze hebben contact met Donner gehad. En toen bleek dat Donner nog geloofde in zijn plan en vonden de werkgevers dat een betere route. Het was powerplay van VNO/NCW."

Direct nadat duidelijk was dat er geen unaniem AOW-advies zou komen, kondigde minister Donner (Sociale Zaken) aan dat het kabinet snel een knoop zal doorhakken. Het kabinet heeft eerder al laten weten de AOW-leeftijd op te willen krikken tot 67 jaar.

Polderen
De vraag is nu welke gevolgen de handelwijze van de werkgevers hebben voor het poldermodel, het overleggen en bereiken van compromissen. "Het poldermodel is voor langere periode uitgeschakeld, van zinvol overleg zal voorlopig geen sprake zijn. De gesprekken over de pensioenen staan nu onder druk."

Zijn de andere kroonleden het met hem eens? "We zijn teleurgesteld, het was niet slim van de werkgevers," aldus het SER-kroonlid Marco Wilke vanavond in NOVA.

Verantwoordelijkheid
FNV-voorzitter Agnes Jongerius verwijt de werkgevers dat zij in moeilijke economische tijden hun verantwoordelijkheid ontlopen, nadat ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO-Nederland de stekker uit het SER-overleg hadden getrokken. Maar vooral de manier waarop de werkgevers het overleg hebben "gesaboteerd" heeft volgens haar het vertrouwen geschonden.

Onderzoek
In opdracht van NOVA heeft Synovate de dag na het overleggen van het overleg een representatieve groep van 900 Nederlanders ondervraagd, om na te gaan hoe de kiezers van de verschillende partijen hierover denken. Welk standpunt hebben zij en wie heeft er de meeste schuld aan dat de SER-onderhandelingen zijn mislukt? Lees hier de uitkomsten.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief