Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De beloften van Dirk Scheringa Beheer (DSB)

2 okt 09 - Door Ad van Oosten, Jan Reiff, Marjolein Schut, Jan Eikelboom

Kijk of luister naar: De beloften van Dirk Scheringa Beheer (DSB)

DSB wil voor eind dit jaar alle hypotheekproblemen van klanten oplossen. Topman Hans van Goor gaf gisteravond in NOVA toe dat er in het verleden op onterechte wijze hypotheken zijn verstrekt.


Spijt
'Ik vind het jammer dat het gebeurd is. We hebben er spijt van. Ik zal er persoonlijk voor zorgen dat de problemen worden opgelost.' Van Goor zei dit ook namens bestuursvoorzitter Dirk Scheringa, AZ-voorzitter en eigenaar van DSB Bank.

Koopsompolis
DSB bood klanten die voor een hypotheek kwamen, ook een levens- of arbeidsongeschiktheidsverzekering aan. Dat is gebruikelijk, maar de bank van Dirk Scheringa liet klanten niet per maand betalen. Het hele bedrag moest in een keer worden voldaan, als koopsompolis. Dat bedrag werd opgeteld bij de hypotheek.

Failliet
Van Goor zei in reactie op de getuigenissen van oud-medewerkers van DSB maandagavond in NOVA, dat er geen provisies van 80 tot 90 procent bij koopsompolissen worden berekend, maar een provisie van gemiddeld 51 procent. Volgens de oud-medewerkers probeert DSB, in ieder geval tot voor kort, systematisch zoveel en zo hoog mogelijke koopsompolissen te verkopen, zonder rekening te houden met de financiële draagkracht van de klant. Lage rentes en - maandlasten verleiden de klant tot het afsluiten van een polis. 

Klanten
Gisteren deed voorzitter van de Stichting Hypotheekleed Pieter Lakeman een oproep via radio en televisie aan klanten van DSB om massaal hun geld weg te halen bij de bank. Volgens Lakeman zou een faillissement van de bank ervoor kunnen zorgen dat mensen gecompenseerd worden voor vermeende geleden schade. De site van DSB werd na de oproep onbereikbaar, volgens de bank vanwege een aanval door hackers. Ook vrijdag was het voor klanten van DSB erg moeilijk om te bankieren via internet.

Op de oproep van Lakeman zijn verontwaardigde reacties gekomen. Minister Bos (Financiën) vindt de oproep "onverantwoordelijk". Een woordvoerder van De Nederlandsche Bank noemde het "niet de meest verstandige opmerking" van Lakeman.

'Idioot'
Minister Bos van Financiën noemde de verkooppraktijken van de bank eerder deze week ‘totaal idioot’. Een Kamermeerderheid wil dat Bos actie tegen DSB onderneemt. Bos verwees naar de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM houdt toezicht op het gedrag van banken, deelde boetes uit aan DSB en heeft enkele onderzoeken lopen naar de bank.

In NOVA vanavond de reacties op de beloften van DSB. Met: PvdA-Kamerlid Hans Spekman, SP-Kamerlid Ewout Irrgang en gedupeerden.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief