Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kritiek op koningshuis 'van binnenuit'

5 okt 09 - Door Nynke de Zoeten, Ad van Oosten, Reijer Zwaan

Kijk of luister naar: Kritiek op koningshuis 'van binnenuit'

Tijdens de Algemene Beschouwingen had de politiek al opvallend veel kritiek op het koningshuis. Nu zeggen zelfs de oranjeverenigingen dat Prins Willem-Alexander zich zou moeten terugtrekken uit het vastgoedproject op het Mozambikaanse schiereiland Machangulo.


De kritiek op het koningshuis groeit: de verhoging van de toelages van de leden van het Koninklijk Huis, de omstreden Guernsey-route en nu weer het vakantiehuis van prins Willem-Alaexander en prinses Máxima. Dit keer komt de kritiek echter van 'binnenuit': de voorzitter van de Bond van Oranjeverenigingen vindt dat prins Willem-Alexander zich moet terugtrekken uit het vastgoedproject in Mozambique en dat er een inhoudelijk debat moet komen in de Tweede Kamer over de kosten van het koninghuis.

Mozambique
Michiel Zonnevylle, voorzitter van de Bond van Oranjeverenigingen, vandaag in de Volkskrant: "Het is zeer ongelukkig om voor zo'n arm land als Mozambique te kiezen, zeker als je dat doet vanuit het oogpunt van privacy. Ik vind dat minister-president Balkenende en koningin Beatrix hierover zouden moeten praten. Ik zou gehele afgelasting van het project zeer waarderen."

Rapport

Vanuit de Tweede Kamer was eerder kritiek geuit op het project. GroenLinks-fractieleidster Femke Halsema had schriftelijk om opheldering gevraagd na berichten dat Willem-Alexander een kritisch rapport over de leefomstandigheden van de bevolking op het schiereiland niet heeft gemeld aan de stichting die zijn belangen rondom het vakantiehuis behartigt. De stichting was wel op de hoogte van het rapport, schreef Balkenende in antwoord op de vragen van Halsema. In datzelfde antwoord schreef de premier dat prins Willem-Alexander en prinses Máxima doorgaan met de bouw van hun vakantievilla.

Afstand
De prins heeft de bouw van zijn vakantiehuis in overleg met Balkenende in de stichting Administratiekantoor Machangulo ondergebracht. Zo kan hij enige afstand bewaren en hoeft hij zich niet rechtstreeks te bemoeien met het avontuurlijke project. Mede op basis van het kritische rapport zet de projectontwikkelaar "extra stappen die moeten leiden tot ontwikkeling van het gebied en verbeteringen voor de bevolking", schrijft de premier.

Project
Prins Willem-Alexander wil de vakantiewoning op het schiereiland voor de kust van Mozambique voor privé-doeleinden gebruiken. Het huis maakt deel uit van een groter project, waar ook een vijfsterrenresort verrijst. De ontwikkelingsmaatschappij beweert eind augustus 2009 in een reactie op een artikel in de Telegraaf - de vijf scholen zijn al weer aan hun lot overgelaten: geen schoon water, toiletten en elektriciteit zijn nooit aangelegd - dat de bevolking van het Mozambikaanse schiereiland Machangulo nu al profiteert van de komst van het luxe resort.

Inzicht en tact
Verder stelde Zonnevylle afgelopen zaterdag tijdens het jaarcongres van de Bond van Oranjeverenigingen dat kabinetleden de laatste weken "met meer inzicht en tact" hadden moeten inspringen met onderwerpen die betrekking hebben op het koningshuis. "Duidelijke communicatie en informatie over deze onderwerpen had er zeker toe bijgedragen dat de monarchie niet ongewenst en onnodig in discussie komt", aldus Zonnevylle. Hij meent dat de verantwoordelijke ministers hadden kunnen voorkomen, dat Kamerleden snel een oordeel klaar hebben over het functioneren van de monarchie, zoals de laatste tijd het geval is.

Verrast
Zonnevylle: "Onze volksvertegenwoordigers zijn elke dag verbijsterd, geschokt en hoogst onaangenaam verrast. Er worden direct uitspraken gedaan over het stijgen van het inkomen van de leden van het Koninklijk Huis tijdens een recessie, de bouw van een vakantiewoning in het buitenland of over brievenbusfirma's in Den Haag. Onderwerpen die niet slechts met een oordeel kunnen worden afgedaan."

Debat
De Kamer praat donderdag met de minister-president over het koninklijk huis in het debat over de begroting van zijn eigen ministerie van Algemene Zaken.

NOVA was zaterdag bij het jaarcongres van de Bond van Oranjeverenigingen en spreekt met voor- en tegenstanders van het koningshuis.

Bekijk Machangulo op de kaart:

Grotere kaart weergeven

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief