Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dodenpiloot blijft in de cel

6 okt 09 - Door Jan Eikelboom

Kijk of luister naar: Dodenpiloot blijft in de cel

De Transavia-piloot Julio P. moet in een Spaanse cel blijven terwijl Spanje het uitleveringsverzoek van Argentinië bestudeert. Vandaag verscheen Julio P. in Madrid voor de rechter. Julio P. wordt verdacht van het uitvoeren van dodenvluchten ten tijde van de dictatuur in Argentinië. Maar hij ontkent alles.


'Vluchten des Doods'
Spanje arresteerde Julio P. op dinsdag 22 september op het vliegveld van Valencia op verzoek van Argentinië. De piloot stond toen op het punt zijn laatste vlucht voor zijn pensioen te maken. Julio P. bezit zowel een Nederlands als een Argentijns paspoort. Hij zou tijdens het militaire regime tussen 1976 en 1983 in dat land de 'Vluchten des Doods' hebben uitgevoerd. Bij die vluchten werden tegenstanders van de dictatuur boven zee levend uit een vliegtuig gegooid. Zijn advocaat, Gerard Spong, benadrukt dat P. alle beschuldigingen ontkent.

Videla (midden)

AIVD
Luchtvaartmaatschappij Transavia erkende eerder op de hoogte te zijn van geruchten dat de piloot betrokken was bij dodenvluchten onder het Argentijnse Videla-regime. Transavia schreef dat in een interne mededeling aan de werknemers. Volgens de interne brief hoorde de directie in 2006 dat de man tegen collega's had gezegd dat hij betrokken was bij de junta in Argentinië. Maar toen de leiding hem daarop aansprak, ontkende hij die betrokkenheid. Hierop besloot Transavia de zaak niet verder uit te zoeken, ook omdat de AIVD een verklaring van geen bezwaar had afgegeven.

Screening
De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft in juni 2004 nog een veiligheidsonderzoek uitgevoerd naar de Transaviapiloot. De uitkomst van het onderzoek was positief. Volgens een woordvoerder van de AIVD wordt iedereen die werkzaam wil zijn op Schiphol aan een screening onderworpen. Bij een positief resultaat krijgt een persoon toestemming om op de luchthaven te werken in de vorm van een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB). De AIVD kan iemand die in het verleden veroordeeld is, een VGB weigeren.

NOVA is in Madrid en doet verslag van de rechtszaak.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief