Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Eindhoven weert pedofiel

6 okt 09 - Door Jan Reiff en Ad van Oosten

Kijk of luister naar: Eindhoven weert pedofiel

De gemeente Eindhoven weigert om een veroordeelde pedoseksueel terug te laten keren naar de stad. De man heeft op grond van de Gemeentewet een gebiedsverbod gekregen omdat hij toezicht door reclassering weigert en ook geen enkelband wil dragen.


Wraakacties
De gemeente zegt dat het gebiedsverbod nodig is om maatschappelijke onrust en wraakacties te voorkomen. Het is voor het eerst dat een gemeente een dergelijke maatregel inzet om een pedoseksueel te weren.

Toezicht
De man heeft een celstraf uitgezeten, nadat hij door de rechter in Den Bosch was veroordeeld voor ontucht met minderjarigen. De rechtbank stelde hem ook vijf jaar lang onder toezicht van de reclassering. De pedoseksueel is hiertegen in cassatie gegaan. Zo lang het vonnis niet definitief is, kan de man zich vrij bewegen.

Rechter
De gemeente heeft 'weinig vertrouwen dat de man niet opnieuw in de fout zal gaan'. De pedoseksueel stapt nu ook naar de bestuursrechter om het gebiedsverbod aan te vechten. De gemeente ziet dat proces met vertrouwen tegemoet gezien de 'weigerachtige houding' van de man.

NOVA spreek met de burgemeester van Eindhoven: Rob van Gijzel. In de studio reageert Sjef van Gennip, directeur Reclassering Nederland.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief