Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamermeerderheid: kraken wordt strafbaar

7 okt 09 - Door Bart Klijberg, Reijer Zwaan

Kijk of luister naar: Kamermeerderheid: kraken wordt strafbaar

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de invoering van een verbod op kraken. Behalve het CDA, de VVD en de ChristenUnie heeft nu ook de PVV het wetsvoorstel gesteund. Krakers kunnen volgens het voorstel maximaal twee jaar celstraf krijgen.


Initiatiefwetsvoorstel
Een aantal weken geleden haalde het initiatiefwetsvoorstel van Kamerleden van het CDA, de VVD en de ChristenUnie nog géén meerderheid in de Kamer. De PVV, nodig voor een Kamermeerderheid, ondersteunde het voorstel toen niet omdat de genoemde vier maanden celstraf voor kraken niet genoeg zou zijn.

Hogere straffen
De strafmaat voor huisvredebreuk verdubbelt met de nieuwe wet naar één jaar. Ook de straf voor kraken met intimidatie of geweld verdubbelt, in dit geval tot maximaal 2 jaar. Wanneer krakers in groepsverband opereren én geweld gebruiken, kan de gevangenisstraf oplopen tot twee jaar en acht maanden.

Internationaal
Ook een plan van VVD en PVV om krakers aan te kunnen houden als ze niet op heterdaad betrapt worden, wordt ondersteund door de schrijvers van het wetsvoorstel. Dit plan moet het oppakken van internationaal opererende krakers vergemakkelijken.

Afschrikwekkend
CDA'er Jan ten Hoopen, een van de drie initiatiefnemers, verwacht dat het aangepaste wetsvoorstel krakers meer zal afschrikken en de politie meer mogelijkheden geeft om een gewelddadige harde kern van krakers aan te pakken.

Protesten kraakbeweging
De kraakbeweging is vorige maand een landelijke campagne tegen de voorgestelde wet begonnen. Ze hopen onder meer via een spandoekenactie aandacht te vragen voor de gevolgen van het kraakverbod, want "het zal hoe dan ook betekenen dat er mensen op straat komen te staan en het woningtekort groter wordt", aldus een kraakster. Ook vanuit theologische kring is er een reactie op de initiatiefwet geschreven.

(nog) Geen beslissing
De Tweede Kamer heeft woensdag nog geen beslissing kunnen nemen over de antikraakwet. De indieners van de initiatiefwet hadden zo veel tijd nodig voor hun, dat de Kamer niet meer op dezelfde dag kon reageren.  Minister Eberhard van der Laan (Wonen)  liet weten dat 'het kabinet zich niet tegen dit wetsvoorstel zal keren'. Hij vindt 'leegstand een te belangrijk probleem om over te laten aan de krakers'. Hij stipte in dit verband aan dat de krakers veelal wel op aantrekkelijke plaatsen kraken, maar dat de leegstand op andere plekken blijft bestaan.

In NOVA een debat tussen Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie, en Maartje, kraakster.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief