Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'De Nederlandsche Bank medeplichtig aan duperen klanten DSB'

7 okt 09 - Door Jan van Loenen

Kijk of luister naar: 'De Nederlandsche Bank medeplichtig aan duperen klanten DSB'

De gedupeerden van DSB Bank worden - inmiddels welbekend - door twee stichtingen bijgestaan: stichting Steunfonds Probleemhypotheken van Jelle Hendricks, hij probeert samen met DSB een schikking te treffen voor de gedupeerden, en de concurrerende stichting Hypotheekleed van Pieter Lakeman.


Deze laatste stichting wil, bij monde van Pieter Lakeman, dat DSB falliet gaat. Er zou dan meer geld uit de boedel gehaald kunnen worden.

Raamovereenkomst

Afgelopen week was de stichting Steunfonds Probleemhypotheken druk bezig met het sluiten van een raamovereenkomst met DSB Bank, waarna gedupeerden individueel kunnen worden geholpen.

Medeplichtig
Vandaag was Pieter Lakeman aan zet. In een persconferentie vandaag in Den Haag noemt hij De Nederlandsche Bank (DNB) als toezichthouder "medeplichtig" aan het duperen van mensen die een verzekering afsloten bij de DSB Bank. Hij is van mening dat bankdirecteur Wellink heeft gefaald als toezichthouder. Hij blijft erbij dat een snel faillissement van DSB de beste manier is om de gedupeerden, als schuldeisers, te helpen. DSB Bank zal, aldus Lakeman, niet aan alle schulden kunnen voldoen en De Nederlandsche Bank zal daarom moeten bijspringen.

Groepsclaim
Hyptheekleed kiest - in tegenstelling tot de stichting Steunfonds Probleemhypotheken - als strategie dat de gang van zaken bij DSB juridisch wordt aangemerkt als een onrechtmatige daad. Uitspraken van rechters zouden ertoe moeten leiden dat er namens de gedupeerden een "groepsclaim" kan worden ingediend.

Oproep
Lakeman neemt in zijn persconferentie geen woord terug van zijn fel bekritiseerde oproep aan spaarders om hun geld van de DSB Bank te halen.

Kort geding
Lakeman kondigde aan dat de juridische strijd tegen de DSB Bank deze week begint met een kort geding rond een loonbeslag dat DSB Bank liet leggen bij een klant.

In NOVA vanavond een verslag van de persconferentie, een gesprek met Pieter Lakeman en een reactie van Jelle Hendricks op de uitspraken van Lakeman.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief