Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Stop de hulp aan Afrika'

9 okt 09 - Door Hans Kema

Kijk of luister naar: 'Stop de hulp aan Afrika'

Westerse ontwikkelingshulp aan Afrika is verantwoordelijk voor corruptie en blijvende armoede. Dat zegt de Zambiaanse econome Dambisa Moyo. Haar boek 'Doodlopende hulp' (Dead Aid) kreeg veel kritiek, maar ook veel bijval.


Verkeerde keuzes

De afgelopen vijftig jaar heeft het Westen miljarden en miljarden uitgegeven aan ontwikkelingshulp in Afrika. Volgens Moyo is het continent er echter helemaal niet rijker of beter van geworden. In tegendeel: financiële steun zou leiden tot verkeerde economische keuzes. Wat haar betreft moet alle hulp aan Afrika stopgezet worden. 

Over Moyo
Moyo werd geboren in Zambia en studeerde aan Harvard en Oxford University, waar zij haar doctoraat in economie behaalde. Ze werkte bij de Wereldbank en voor de bank Goldman Sachs, waar zij zich onder meer bezighield met schuldenkwesties en macro-economie. Haar boek Dead Aid sloeg in Groot-Brittannië in als een bom. Voor het eerst pleit een jonge, succesvolle, hoogopgeleide Afrikaanse voor afschaffing van ontwikkelingshulp. Tot nu toe beheersten westerse mannen van middelbare leeftijd dat debat. Economen als William Easterley en Jeffrey Sachs en rocksterren als Bono en Bob Geldof.

Hirsi Ali
"Het gevaar bestaat dat dit boek meer aandacht krijgt dan het verdient”, aldus The Guardian, die Moyo’s pleidooi de hulpkraan dicht te draaien 'onverantwoordelijk' noemde. In The Independent schreef de ontwikkelingseconoom Paul Collier: 'Dambisa Moyo is voor ontwikkelingshulp wat Ayaan Hirsi Ali is voor de islam.'

Begin 2009 noemde Time Magazine Moyo één van de honderd meest invloedrijke mensen ter wereld. NOVA spreekt met haar.

NB
Bekijk het complete interview met Dambisa Moyo (Engelstalig, niet ondertiteld) en volg haar op Twitter >>

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief