Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kosten koningshuis en rol Balkenende onder de loep

8 okt 09

De kosten van het Koninklijk Huis en het vastgoedproject van prins Willem-Alexander en prinses Máxima in Mozambique staan vanmiddag centraal in het debat in de Tweede Kamer.


Verhalen
Premier Jan Peter Balkenende zal in het debat stevig aan de tand worden gevoeld. Veel Kamerleden zijn kritisch over de kosten van het koningshuis en over het beoogde vakantiehuis van prins Willem-Alexander en prinses Máxima in Mozambique. Er doen steeds meer verhalen de ronde over corruptie, bedreigingen en gebrekkige investeringen voor de lokale bevolking. Balkenende heeft eerder laten weten dat het prinselijk paar doorgaat met de bouw van de vakantievilla.

Maar, zo liet Balkenende vandaag de Kamer weten, hij heeft uitgebreid onderzoek laten doen naar alle mogelijke risico's rond het vakantieproject en is daarbij zeker niet over  één nacht ijs  gegaan. Samen met Willem-Alexander heeft Balkenende na het onderzoek geconcludeerd dat er geen belemmering was voor het bouwen van het vakantiehuis en financiële deelname aan het project. Wat hem betreft steunt hij het project.

Gebaar
Koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima krijgen er in de nieuwste begroting geld bij, terwijl de rest van Nederland moet bezuinigen. Van een royaal gebaar, zoals bij de Spanjaarden - die afzagen van een inkomstenverhoging - is in Nederland nog geen sprake. Willem-Alexander en Máxima krijgen volgend jaar 248.000 duizend euro, 7.000 meer dan dit jaar. Beatrix krijgt fors meer: haar inkomen stijgt van 813.000 naar 843.000 euro. De PVV vindt dat het met twintig procent minder kan, de SP stelt voor om de toelage te bevriezen naar het voorbeeld van het Spaanse Koninklijk Huis.

Discussie
Balkenende wordt in de discussie die woedt over het koningshuis, weer verweten de regie te zijn verloren. De commotie over het project op het schiereiland Machangulo was voor voorzitter Michiel Zonneville van de Bond van Oranjeverenigingen eerder deze week aanleiding om openlijk de deelname van Willem-Alexander, die zich volgens een door RTL-4 gemeldde anonieme ambtenaar gedraagt als een verwend kind, ter discussie te stellen. De Kamer vragt zich inmiddels af of de premier, gezien het grote aantal affaires, de touwtjes wel in handen heeft.

Belasting
Ook de medewerking van Paleis Noordeinde aan de fiscaal handige constructies van prinses Christina op de Kanaaleilanden om belasting te omzeilen, heeft kritiek gekregen. Al meldt de Volkskrant vandaag dat de fiscale sluiproutes van prinses Christina naar het belastingparadijs Guernsey sinds gisteren niet langer via Paleis Noordeinde lopen, maar zijn ondergebracht bij een vermogensbeheerder in Eindhoven. De constructie, die legaal is, maakt het mogelijk minder belasting te betalen over schenkingen en erfenissen.

In NOVA vanavond een uitgebreid verslag van het debat.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief