Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Afghanen in Calais terug bij af

9 okt 09 - Door Saskia Dekkers

Kijk of luister naar: Afghanen in Calais terug bij af

Het is er een komen en gaan: enkele honderden Afghaanse vluchtelingen leven aan de rand van Calais, in een vervuild stuk bos bij een industrieterrein. In afwachting van een oversteek naar Groot-Brittannië.


De plek heeft als bijnaam 'de jungle' en is het grootste illegale vluchtelingendorp van Europa. De Franse autoriteiten doen er alles aan om de Afghanen weg te jagen.

Tentenkampen
De overlast van illegale vluchtelingen in Calais groeide de afgelopen jaren flink. Bij gebrek aan onderdak, hielden Afghanen, Irakezen, Sudanezen en vele anderen zich schuil in geïmproviseerde tentenkampen in bossen en op heivlaktes. Omwonenden klaagden steeds vaker over inbraken, overlast en stank.

Ontruiming
Voor minister van Immigratie Eric Besson was dat één van de redenen om in te grijpen. De afgelopen maanden werden op kleine schaal al vluchtelingen aangehouden en kampen ontmanteld. Twee weken geleden vond een grootscheepse actie plaats: de ontruiming van het grootste kamp met Afghaanse vluchtelingen. Ruim 140 volwassen vluchtelingen werden aangehouden. Nog eens 135 minderjarigen werden naar opvanghuizen gebracht.

Maar inmiddels melden alweer driehonderd Afghanen zich voor het eten - elke dag uitgedeeld door vrijwilligers. NOVA is in Calais en doet verslag.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief