Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Angst om kinderen met hiv te adopteren

10 okt 09 - Door Marcel Ouddeken, Jane van Laar en Judith Pennarts

Kijk of luister naar: Angst om kinderen met hiv te adopteren

Een baby met hiv roept bij veel mensen een angstbeeld op. Maar is dat terecht?


Huiverig
Adoptieorganisaties staan huiverig tegenover de adoptie van kinderen met hiv. Dat terwijl weeshuizen in Zuid-Afrika, Haïti en in Oost-Europa vol zitten met seropositieve kinderen. En door de juiste medicatie is inmiddels goed te leven met hiv, en ga je er niet meer aan dood.

Uniek
De door NOVA geportretteerde adoptiekinderen - een tweeling waarvan het jongetje, Mandlekosi, hiv heeft - is uniek: Wereldkinderen is de enige Nederlandse adoptie-organisatie met een vergunning voor Zuid-Afrika en als tijdens de medische screening blijkt dat het kind hiv-positief is, komt het niet in aanmerking voor adoptie.

Wel acceptabel
Volgens Wereldkinderen is Zuid-Afrika zelf tegen de adoptie van kinderen met hiv. Maar de directrice van het weeshuis dat NOVA bezoekt bestrijdt dit. Zij probeert voor alle kinderen in het weeshuis eerst een gezin in Zuid-Afrika te vinden. Als dat niet lukt is buitenlandse adoptie zeker een mogelijkheid en ook toegestaan. Volgens sociaal werkster Susan Krawitz - zij runt een adoptiebureau - ligt het grootste obstakel vooral in de landen van de adoptieouders. Overigens vindt de Stichting Wereldkinderen sinds kort het wel acceptabel om ouders te vragen of ze kinderen met hiv willen adopteren.

Internet
Ook via internetsites worden adoptiegezinnen gezocht voor kinderen met hiv uit de hele wereld. In Amerika bestaan inmiddels diverse organisaties die het adopteren van een seropositief kind promoten. Jaarlijks worden daar naar schatting 150 kinderen met hiv geadopteerd.

NOVA sprak in Nederland met twee families die het toch aandurfden om een kind met hiv te adopteren en ging naar Zuid-Afrika.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief