Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

DSB onder curatele

12 okt 09 - Door Jan van Loenen, Ad van Oosten, Hein Hansen, Dieuwke van Ooij en Miriam Lavalette

Kijk of luister naar: DSB onder curatele

Verbijstering en ongeloof in Wognum vandaag, na het ingrijpen van De Nederlandsche Bank (DNB) bij DSB. DNB en minister Wouter Bos (Financiën) namen vandaag de regie over, nadat vannacht een nieuwe bankrun was ontstaan.


Curatele
De ondergang van DSB Bank lijkt onafwendbaar geworden nu de bank onder curatele is gesteld. De Nederlandsche Bank vroeg gisteren bij de rechtbank een zogenoemde noodregeling aan. Een poging om DSB een doorstart te laten maken onder de hoede van vijf banken, mislukte dit weekeinde. De rechtbank, die de aanvraag zondag afwees, besloot vandaag de bank alsnog onder curatele te plaatsen. Nout Wellink en Wouter Bos lichtten de beslissing toe op een persconferentie in Amsterdam die live werd uitgezonden op televisie. NOVA keek mee met twee belangenbehartigers van de gedupeerden: Pieter Lakeman en Jelle Hendrickx.

Bevroren
Alle tegoeden van de DSB Bank worden bevroren. Klanten die spaargeld op een rekening bij DSB hebben staan, kunnen hier niet meer bij. Tot en met woensdag kan men nog wel pinnen bij andere banken, via de zogenaamde gastransacties. Hier geldt echter een maximum van 250 euro per dag. De noodregeling treft zo’n 350.000 tot 400.000 klanten van DSB. Mocht DSB failliet gaan dan zijn tegoeden tot 100.000 euro gegarandeerd onder het depositogarantiestelsel.

Liquiditeit
In een persbericht laat DNB weten dat zij de noodregeling heeft aangevraagd “vanwege een grote uitstroom van liquiditeiten die het voortbestaan van DSB op korte termijn in gevaar bracht”. Daarnaast staat ook de solvabiliteit van de bank onder grote druk. In het vonnis van de rechtbank is te lezen dat sinds donderdagavond 1 oktober ruim 600 miljoen euro aan tegoeden is opgenomen door klanten van DSB. 

Gepakt
DSB-eigenaar Dirk Scheringa voelt zich “gepakt” door minister van Financiën Wouter Bos en DNB-president Nout Wellink. Hij wijt de bankrun van zondagnacht aan lekken door deze twee instellingen. DNB en het ministerie wilden de bank zondagavond onder curatele stellen, maar de rechter wees dit af. Toen zou er gelekt zijn naar de Volkskrant om een tweede run op te wekken, waardoor de rechter alsnog DNB toestemming gaf. Volgens minister Bos is de bank in de problemen gekomen door “het eigen beleid, weglopende klanten en onduidelijke communicatie”. Eigenaar Dirk Scheringa is overigens woest op DNB en het ministerie van Financiën.

Onderzoek
Wouter Bos heeft tijdens een persconferentie gezegd dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de gang van zaken rond de DSB Bank. Daarnaast zullen de AFM en DNB onderzoek doen naar de rol van de (oud-)bestuurders van DSB. Onder hen is ook oud-minister Gerrit Zalm, nu topman bij ABN Amro.

NOVA wijdt vanavond de gehele uitzending aan de gebeurtenissen rondom de DSB Bank. Te gast zijn: Jelle Hendrickx, Stichting Steunfonds Probleemhypotheken, Hein Blocks, oud directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken en Willem Jan van Andel, advocaat en curator. Ook Tweede Kamerleden volgden het nieuws vandaag met argusogen, Pim van Galen doet verslag.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief