Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bureaucratie belemmert traditionele zeilschepen

23 okt 09 - Door Rudy Bouma en Jelmer Jansma

De traditionele chartervaart in Nederland bestaat uit meer dan 500 historische zeil- en motorschepen. Deze zogenaamde ‘bruine vloot’ verkeert in zwaar weer.


Niet voldoen
Niet door de crisis, maar door bureaucratie. Denemarken en Duitsland weigeren de traditionele zeilschepen, die veelal afhankelijk zijn van cruises op de Oostzee, toegang tot haar havens. De Nederlandse schepen zouden niet voldoen aan strenge, internationale regelgeving voor passagiersschepen. Maar volgens de schippers is het een illusie te denken dat historische zeezeilschepen aan de modernste veiligheidseisen voor cruiseschepen kunnen voldoen.

Keihard
Verantwoordelijk staatssecretaris Tineke Huizinga zegt keihard te onderhandelen met de buurlanden. Maar documenten, opgevraagd met beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) werpen een ander licht op de zaak: blunderende ambtenaren van Verkeer en Waterstaat zouden zelf het maritiem erfgoed naar de ondergang hebben geholpen. NOVA doet verslag.

NB. In een kort geding over deze zaak stelde de rechter de staatssecretaris in het gelijk. De schippers beginnen daarom nu een bodemprocedure tegen de Nederlandse staat.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief