Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hans van Goor over ondergang DSB

14 okt 09 - Door Rudy Bouma, Jan van Loenen, Miriam Lavalette

Kijk of luister naar: Hans van Goor over ondergang DSB

Dirk Scheringa staat vanavond voor de rechtbank in Amsterdam. In een laatste poging het faillisement van 'zijn' bank tegen te houden. Bestuurslid Hans van Goor reageert in NOVA.


Oordeel
Curator Schimmelpenninck heeft het faillissement van DSB aangevraagd nadat een laatste overname-kandidaat zich vanmiddag terugtrok. De rechtbank in Amsterdam zal vanavond een oordeel te vellen over de toekomst van de onder curatele gestelde DSB Bank. De rechter beslist of de surseance van betaling wordt verlengd of dat een faillissement wordt uitgesproken.

Kopers
Minister van Financiën Wouter Bos is niet verbaasd dat kopers wegblijven. Hij zegt zelf al geprobeerd te hebben DSB te verkopen. In het weekend was er sprake van dat DSB onder de hoede van Rabobank, ABN Amro, ING, Fortis en SNS een doorstart zou maken. Zonder succes.

Geld terug
Als de bank failliet gaat treedt de zogeheten depositieregeling binnen maximaal drie maanden in werking, zodat spaarders die minder dan honderdduizend euro bij de bank gestald hebben hun geld terug kunnen krijgen. Voor spaarders die meer dan 100.000 euro bij de bank hebben staan en vierduizend spaarders met zogenaamde achtergestelde deposito's, lijkt de kans klein dat zij al hun geld terug krijgen.

Curatele
Vandaag bleek ook dat Dirk Scheringa en Hans van Goor bereid waren af te treden als bestuursleden van DSB Bank, indien er bij een reddingsoperatie 100 tot 200 miljoen euro euro zou worden geïnjecteerd. Zij zouden hun vertrek maandag hebben willen aankondigen. Maar afgelopen maandag stelde de rechter op verzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) de zogeheten noodregeling in, wat neerkomt op uitstel van betaling – het voorportaal voor een faillissement.  De bank werd onder curatele gesteld en DNB nam het bewind over.

Van Goor reageert

In NOVA vanavond het laatste nieuws in het DSB-drama. In de studio zijn Hans Van Goor, bestuurslid van DSB over de ondergang van zijn bank, en Jelle Hendrickx, voorzitter van de stichting Steunfonds Probleemhypotheken.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief