Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Italianen op de bres voor persvrijheid

15 okt 09 - Door Ellen Brans, Maarten Veeger

Kijk of luister naar: Italianen op de bres voor persvrijheid

Veel Italianen zijn het beu: de voortdurende aanvallen op de persvrijheid door de regering-Berlusconi.


De vrijheid van de media in Italië staat steeds meer onder druk. De familie van Silvio Berlusconi, mediamagnaat en minister-president, bezit drie commerciële zenders, een aantal kranten, en de grootste uitgeverij van het land.

Roofdier
Eerder deze maand maakte de internationale organisatie voor persvrijheid Reporters zonder Grenzen (RSF) bekend dat premier Silvio Berlusconi binnenkort kans maakt de titel 'roofdier van de persvrijheid' te krijgen."Wij zullen binnenkort een nieuwe versie publiceren van onze wereldwijde ranglijst van de persvrijheid, en Italië heeft alle kansen op de laagste plaats te komen van alle EU-landen", aldus Jean-François Julliard, de secretaris-generaal van RSF.

Onschendbaar
De onschendbaarheid van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi druist in tegen de grondwet. Dat besloten de rechters van het Constitutionele Hof van Italië vorige week woensdag.

Zij spraken zich uit tegen een wet die Berlusconi vorig jaar door het parlement had gesluisd om zichzelf te beschermen. Die wet is volgens de hoogste Italiaanse rechters in strijd met het gelijkheidsbeginsel. Het Italiaanse Openbaar Ministerie, dat Berlusconi wil vervolgen voor onder meer corruptie, had de zaak aangespannen. Door de wet uit 2008 waren de vier hoogste politici van het land tijdens hun ambtstermijn onschendbaar. Daardoor kon justitie Berlusconi niet verder vervolgen.

Maar nu Berlusconi zijn onschendbaarheid kwijt is en dus nu wel vervolgd kan worden voor corruptie, is het maar de vraag wat de Italiaanse tv-kijkers te zien krijgen van de beschuldigingen tegen hun premier. Want 75 procent van de tv-zenders wordt op een of andere manier gecontroleerd door Berlusconi.

Onderzoek
VVD-Europarlementariër Hans van Baalen heeft gisteren aangekondigd dat hij wil dat eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie) onderzoek doet naar de mediaconcentratie in Italië. De liberalen in het Europees Parlement zouden willen dat Berlusconi wordt aangepakt voor het aan banden leggen van de vrije nieuwsgaring in zijn land. 

Veel Italianen hebben er schoon genoeg van en gaan voor het eerst in de geschiedenis de straat op om te demonstreren voor persvrijheid.

Terug naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief