Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

PvdA verzet zich tegen AOW-akkoord

16 okt 09

Kijk of luister naar: PvdA verzet zich tegen AOW-akkoord

Het kabinet heeft vandaag ingestemd met het plan van minister Piet Hein Donner en staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) om de AOW-leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar. Maar de achterban van de PvdA is woedend en komt in opstand tegen het AOW-akkoord.


Onbenullig
Tegen BNR Nieuwsradio zeggen provinciale en lokale afdelingen dat ze liever zien dat er vervroegde verkiezingen komen. Het voorstel zou “onbenullig, onnodig, onnuttig en onrechtvaardig” zijn. Ook de oppositie en de vakcentrale FNV zijn boos over het AOW-akkoord. FNV-voorzitter Agnes Jongerius: "Het draait in dit plan om de centen, niet om mensen. Dit is een gedrocht, een misbaksel, waar de Nederlandse samenleving nog tientallen jaren ellende van zal hebben.''

67 jaar
De coalitiepartijen hebben gisteren na dagen onderhandelen een compromis bereikt. Daarin wordt de AOW-leeftijd in twee stappen opgetrokken: in 2020 naar 66 en in 2025 naar 67. Tegelijk wordt ook de pensioenleeftijd verhoogd. Voor mensen die op 1 januari volgend jaar 55 jaar of ouder zijn, verandert er niets in de AOW-regeling. De groep daaronder moet in principe langer doorwerken.

PvdA
De Politieke Ledenraad van de PvdA moet nog stemmen over een voorstel waarin de PvdA-fractie wordt opgeroepen vast te blijven houden aan een AOW-leeftijd van 65 jaar. Het voorstel werd bij het vorige PvdA-congres nog aangehouden.

In de studio reageert PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief