Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Scheringa: 'We zijn kapotgemaakt'

19 okt 09 - Door Jan van Loenen, Monique Wijnans, Reijer Zwaan, Bart Klijberg

Over en sluiten voor DSB

In een vandaag gehouden persconferentie stelt Dirk Scheringa: "We zijn helemaal niet failliet, we zijn kapot gemaakt". Volgens Scheringa kost het faillissement van de bank de Nederlandse samenleving 1,5 miljard euro.


Voor 1300 werknemers betekent het faillissement direct het einde van het dienstverband. Zevenhonderd werknemers blijven nog even aan het werk. DSB betaalt de salarissen over oktober nog zelf uit. Het resterende inkomen over november, waar mensen afhankelijk van hun opzegtermijn nog recht op kunnen hebben, wordt door uitkeringsinstantie UWV betaald.

Onderzoek
Er lopen of komen zeker vier onderzoeken naar de gang van zaken rond de ondergang van de bank.
1. Financiële waakhond AFM meldt dat het onderzoek dat al liep naar de praktijken van de bank, doorgaat. De AFM hoopt dat onderzoek voor het eind van het jaar af te ronden. Het onderzoek werd in maart aangekondigd in reactie op de vele klachten van consumenten over de producten en adviezen van DSB.
2. Ondertussen heeft minister Wouter Bos (Financiën) aangekondigd dat de AFM zelf ook onderwerp van onderzoek is, evenals de andere toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).
3. Er komt onderzoek naar de rol van de bestuurders en oud-bestuurders van DSB. Dat onderzoek wordt dan weer uitgevoerd door toezichthouders AFM en DNB.
4. De rijksrecherche doet onderzoek naar een mogelijk lek bij Financiën of de DNB waardoor de penibele situatie van DSB op straat kwam te liggen en mensen nog massaler hun geld weghaalden bij de bank dan al het geval was na de oproep daartoe van Pieter Lakeman.

Baan
Volgens Scheringa is hij persoonlijk alles kwijt en moet hij op zoek naar een baan. Maar er zijn ook pijnlijke vragen over Scheringa's eigen handelen. Waarom haalde hij twee weken geleden zeven ton spaargeld van zijn eigen bank? Waarom stopte hij zoveel geld in AZ, zijn schaatsploeg en zijn museum?

In NOVA vanavond: de laatste uren van een bank in doodsstrijd; een exclusieve reportage vanuit het kantoor van DSB, en een verslag van de persconferenties van Dirk Scheringa, Wouter Bos ("DSB is niet failliet gegaan omdat niemand de bank wilde redden. De bank is failliet gegaan omdat die in grote problemen zat."), en De Nederlandsche Bank.

In de studio commentaar van Jelle Hendrickx van de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken, FNV Bondgenoten-bestuurder Carla Kiburg, Willem Jan van Andel, advocaat en curator, en SP-Kamerlid Ewout Irrgang. Vanuit Luxemburg reageert minister van Financiën Wouter Bos.
Direct na de uitzending kon er gechat worden Jelle Hendrickx. U kunt de chat hier nalezen. 

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief