Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Onzekere toekomst voor kunst en topsport van Scheringa

20 okt 09 - Door Jan Eikelboom en Tom Kleijn

Kijk of luister naar: Onzekere toekomst voor kunst en topsport van Scheringa

Dirk Scheringa is behalve zijn bank ook voetbalclub AZ, de DSB-schaatsploeg en zijn museum kwijt. Scheringa kocht de afgelopen jaren ruim duizend schilderijen, tekeningen en beelden van onder anderen Carel Willink, Charley Toorop en René Magritte. Allemaal ondergebracht in Opmeer, in een museum dat in omvang groter is dan het Van Gogh Museum.


Museum
Scheringa heeft inmiddels aangekondigd deze week nog het faillissement aan te vragen voor DSB Beheer, het moederbedrijf van DSB Bank. DSB Beheer is eigenaar van ondere andere voetbalclub AZ Alkmaar en het Scheringa Museum voor Realisme, het privémuseum van DSB Bank-oprichter Dirk Scheringa. Dat museum moet nog worden afgebouwd. 

In Beslag
De kunstcollectie van het Scheringa Museum voor Realisme is inmiddels in beslag genomen. Dat meldt RTV Noord-Holland vanavond. Volgens de regionale omroep eist ABN Amro de schilderijen op. Die bank verstrekte de hypotheek voor de bouw van het museum van Dirk Scheringa.

Stadion
Maandagavond werd bekend dat bouwbedrijf Midreth, dat het Scheriga-museum bouwt, beslag heeft laten leggen op het stadion van AZ. Een woordvoerster van het bedrijf verklaarde dat DSB niet langer aan de betalingsverplichtingen voor het museum kon voldoen.

Collectie
Scheringa hoopt nu dat rijke kunstliefhebbers of de overheid de failliete boedel overnemen. Het nieuwe museum is (mits afgebouwd) volgens hem ruim dertig miljoen euro waard. De kunstcollectie wordt geschat op veertig miljoen euro. Als de collectie niet in haar geheel wordt overgenomen, zal deze waarschijnlijk stuk voor stuk worden geveild. NOVA spreekt onder andere met Sylvia Willink-Quiël, weduwe van de imaginiair-realistische schilder Carel Willink.

Sponsor
Ook voor de voetbalclub AZ zijn het onzekere tijden. De club speelt vanavond een wedstrijd in de Champions League tegen Arsenal, zonder shirt-reclame. AZ moet zo snel mogelijk op zoek naar een nieuwe sponsor om de vijf miljoen euro te vervangen die DSB jaarlijks betaalde. Mogelijkheden om nieuwe aankopen vóór te financieren zijn er voorlopig niet.

Curator
NOVA vanavond over de naschokken van het DSB-faillissement. In de studio commentaar van Sjoerd van Stokkum, hoofdredacteur van Quote en een reactie van DSB-bewindvoerder en curator Rutger Jan Schimmelpennick, die het gisteren in de persconferentie van Dirk Scheringa zwaar moest ontgelden.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief