Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vreeman zweeg vanwege mogelijke corruptie

21 okt 09 - Door Menno de Galan, Marcel Ouddeken

Kijk of luister naar: Vreeman zweeg vanwege mogelijke corruptie

Aanwijzingen voor corruptie door het Tilburgse raadslid Hans Smolders vormden in september vorig jaar de reden voor burgemeester Ruud Vreeman om de raad niet te informeren over het duurder uitvallen van de verbouwing van het Midi Theater.


Vreeman heeft dat vanavond aan de raad verteld in zijn verweer tegen de harde conclusies van een enquêtecommissie die meent dat hij zijn informatieplicht heeft geschonden. De Tilburgse gemeenteraad had daardoor in meerderheid het vertrouwen in hem heeft verloren.

Justitie
Het onderzoek van de Rijksrecherche naar corruptie door de fractievoorzitter van de Lijst Smolders Tilburg (LST) werd twee dagen geleden bekend. Vreeman bekende vanavond dat hij degene is geweest die justitie heeft ingeschakeld. Smolders heeft volgens Vreeman 75.000 euro gevraagd aan de Amerikaanse ontwikkelaar die in Tilburg het grootste winkelcentrum van Nederland wilde bouwen om voor het project te stemmen. Door Smolders werd vanavond deze aantijging gekwalificeerd als 'smaad en laster'.

Dilemma
Vreeman kwam naar eigen zeggen voor het dilemma te staan enerzijds de raad te informeren en anderzijds zijn plicht om de integriteit en bestuurbaarheid van de stad te bewaken. "Ik realiseerde me dat corruptie het beste gedijt in instabiele politieke verhoudingen. Een onbestuurbare stad met een integriteitprobleem was een schrikbeeld voor me."

Begrip
De burgemeester vroeg de raad om begrip voor zijn persoonlijke afweging. "Ik vecht voor een integer Tilburg en een integere gemeenteraad in het belang van de inwoners." Met deze verklaring wil Vreeman de raad overtuigen dat zijn beslissing om de raad vorig jaar niet direct te informeren over een overschrijding van het budget voor de verbouwing van het Midi Theater, op dat moment de juiste was.

Bel
Vreeman vocht het onderzoeksrapport op drie punten aan. Hij zei dat hij zelf het college nooit verkeerd had geïnformeerd over kostenoverschrijdingen, dat hij nooit contact heeft gehad met een aannemer over de zogenaamde bouwclaim die de tekorten moest verdoezelen en dat hij nooit betrokken was geweest bij de aanpassing van het huurcontract voor het Midi Theater, maar dat dit ambtelijk afgehandeld was. Volgens voorzitter Arjan Pronk (PvdA) van de enquêtecommissie was hij echter wel op de hoogte en had hij aan de bel kunnen trekken.

Kopzorg
Het omstreden Midi Theater bezorgt de Tilburgse politiek al vanaf het begin kopzorgen: eind 2007 presenteren de toenmalige wethouders Hans Janssen (CDA) en Hugo Backx (PvdA) en acteur Arijan van Bavel (Adje uit de tv-show van Paul de Leeuw) hun plan voor een laagdrempelig variététheater in de voormalige bioscoop Midi. De gemeente koopt het pand voor 2,5 miljoen euro en verbouwt het voor 5 miljoen euro.

Risico
Een half jaar later laat het CDA de eigen wethouder Janssen vallen vanwege de financiële risico's. Het voltallige college toont zich solidair en stapt op. In recordtijd smeedt loco-burgemeester en PvdA-formateur Jan Hamming een nieuw college. SP en VVD nemen de plaats in van het CDA. Het theaterplan gaat door.

Consequentie
Half juni 2008 informeert wethouder Backx het college voor het eerst over een dreigende kostenoverschrijding en ruim een half jaar later, februari 2009, maakt wethouder Backx publiek bekend dat de verbouwing van het Midi Theater 1,9 miljoen euro duurder uitvalt. Hij vindt dat dit niet zonder consequenties kan blijven, en stapt op.

Raadsenquête
Om verdere polarisatie tussen coalitie en oppositie te voorkomen gaan de collegepartijen een paar dagen later akkoord met een raadsenquête. Eind maart stappen Adje en zijn bedrijf uit het project; er dreigt een exploitatietekort. Een commerciële exploitant kan de gemeente niet vinden

Steun
Half oktober verwijt de enquêtecommissie Vreeman en wethouder Backx de gemeentewet aan hun laars te hebben gelapt door berichten over tekorten bij de verbouwing bewust achter te houden. Daarna zegt coalitiepartij SP definitief het vertrouwen in Vreeman op en verliest de burgemeester de steun van het grootste deel van de raad.

Niet zwaar
Volgens het Brabants Dagblad hebben Tilburgse raadsleden vorige week van de commissaris van de koningin, Wim van de Donk, te horen gekregen dat de inhoud van het rapport over MIDI is op zich niet zwaar genoeg om burgemeester Vreeman 'naar huis' te sturen. Tevens wees Van de Donk op Daarnaast hun eigen rol in het MIDI-drama.

In NOVA vanavond een verslag van de raadsvergadering en een reactie van hoofdrolspelers Ruud Vreeman en Hans Smolders.

Bekijk hier het gesprek met Hans Smolders.

Motie van afkeuring
Om 22:40 is bekend geworden dat de Tilburgse coalitiepartijen SP en VVD menen dat er een onwerkbare situatie is ontstaan met burgemeester Ruud Vreeman. In een gezamenlijke motie keuren zij zijn handelwijze bij de overschrijding van het bouwbudget van het Midi Theater af. In de motie dragen ze het presidium op om in overleg te treden met de commissaris van de Koningin die formeel over de positie van de burgemeester gaat.

Laatste update: woensdag 22:50

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief