Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Oorlog Afghanistan trekt zware wissel op gezinnen militairen

22 okt 09 - Door Willem Lust en Merel Miedema

Kijk of luister naar: Oorlog Afghanistan trekt zware wissel op gezinnen militairen

President Obama staat onder grote druk om nu snel te beslissen of hij wel of niet 40.000 extra militairen naar Afghanistan stuurt. De Verenigde Staten heeft een grote troepenmacht in Afghanistan, die het opneemt tegen strijders van de radicaal-islamitische Talibanbeweging.


Makkelijker
Nu president Karzai van Afghanistan akkoord is gegaan met een nieuwe verkiezingsronde op 7 november, lijkt het die beslissing wellicht iets makkelijker te maken. Obama is hierover zeer tevreden en hoopt dat het besluit tot het houden van een tweede ronde uiteindelijk zal leiden tot de komst van een regering die uitdrukking geeft aan de wensen van de Afghanistan.

Twijfel
De Amerikaanse militaire leiding dringt sterk aan op die tienduizenden extra soldaten. Maar tegelijk nemen binnen de militaire gemeenschap vermoeidheid en twijfels toe. De oorlog duurt al acht jaar en er is geen zicht op iets dat op een overwinning lijkt.

Fort Carson
De oorlog in Afghanistan trekt een zware wissel op Amerikaanse militaire families. Zoals op legerbasis Fort Carson, Colorado. Al veertien militairen van deze basis zijn deze maand in Afghanistan omgekomen.

Bekijk hier Fort Carson op YouTube:


Een verslag vanuit Colarado van correspondent Willem Lust.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief