Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nieuwe aflevering in DSB-soap

21 okt 09 - Door Rudy Bouma en Monique Wijnans

Kijk of luister naar: Nieuwe aflevering in DSB-soap

Vandaag weer een nieuwe aflevering in de DSB-soap:


Spanbroek
De kunstcollectie van Dirk Scheringa had in het museum in Spanbroek kunnen blijven. Het was Scheringa zelf die een voorstel hiertoe afwees, zo meldt vandaag het ANP op basis van betrouwbare bronnen rond deze zaak.

Onbespreekbaar
Vrijwel iedereen bij de inmiddels failliete DSB en DSB Beheer zou er voorstander van zijn geweest om de kunstwerken in Spanbroek te laten. ABN Amro zou dit hebben voorgesteld. Voor Dirk Scheringa bleek deze optie niet bespreekbaar, waarna de bank een gespecialiseerd bedrijf opdracht gaf om de werken op te halen.

Huurrecht
Maar volgens Scheringa was het fiscaal niet mogelijk om de collectie in het museum te houden. "Het heeft te maken met huurrecht. Als ik de kunst had laten hangen, had ik een huurrecht moeten vestigen. Dat is niet toegestaan. Als je weet dat je failliet gaat, benadeel je daarmee de fiscus. De stukken laten hangen was dus geen optie".

Gratis
Het Museum heeft vanochtend wel de deuren weer geopend, al is de helft van de toonzalen in het voormalige schoolgebouw leeg. De toegang is vandaag gratis. In grote, witte zalen zijn vooral achtergebleven spijkers in de muren te zien. Op de kale plekken waar de schilderijen tot gisteravond hingen, heeft de museumleiding briefjes opgehangen met de tekst 'Wij nodigen u uit om uw reactie op de muren te schrijven'. Bezoekers lieten teksten op de muren achter als 'Recht en onrecht hand in hand' en 'schandalig en droevig'.

Voorschot
Op de site van DSB kunnen klanten vandaag een aanvraag indienen om een voorschot van maximaal 3000 euro te ontvangen op spaargeld of geld op betaalrekeningen. De verwachting is dat de klanten dan binnen twee weken over hun geld kunnen beschikken.

Garantieregeling
Dirk Scheringa mag er niet op rekenen dat hij 100.000 euro aan spaargeld terugkrijgt. Bestuurders van de bank kunnen geen gebruik maken van het zogenoemde depositogarantiestelsel, dat regelt dat spaarders bij de failliete bank tegoeden tot 100.000 euro kunnen claimen.

Vraagstuk
Eén van de grote onopgeloste vraagstukken in het DSB-faillisement is de compensatieregeling met gedupeerde hypotheekhouders. "Waarom nog de volle mep betalen", kopt de Pers vandaag. Maar is het verstandig nu op te houden met betalen? NOVA spreekt met gedupeerden hierover.

Verder in NOVA een verslag van de ontwikkelingen van vandaag en een kijkje in het lege Scheringa-museum.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief