Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Na DSB nu Afab in de problemen

23 okt 09 - Door Monique Wijnans, Reijer Zwaan

Afab is sponsor van Vitesse

Het gaat slecht met kredietbemiddelaar Afab, het bedrijf van de 37-jarige multimiljonair Maasbert Schouten en één van Nederlands grootste tussenpersonen.


Toezicht
De discussie rondom de zogenoemde koopsompolissen en de zeer hoge provisies, die eerder DSB Bank naar een faillissement dreef, blijkt daarmee een sectorbreed probleem. Afab, sponsor van Vitesse,  verdiende net als de DSB Bank van Dirk Scheringa jarenlang veel geld aan provisies. De raad van commissarissen was daarvan niet op de hoogte en heeft te laat het roer omgegooid, aldus de nieuwe bestuursvoorzitter.

Koopsommen
Vorig jaar wilde Afab nog een bankvergunning hebben om spaargeld te kunnen aantrekken. Maar inmiddels heeft het bedrijf die ambitie laten varen. Afab gaat ook alle leningen die sinds 1 januari 2008 zijn afgesloten onder de loep nemen. Als de verkochte koopsommen te hoog zijn, of niet-passend, wil Afab dat terugdraaien. Tijdelijke bestuursvoorzitter Dupon zegt nog niet te kunnen inschatten hoeveel deze operatie gaat kosten.

Sinds de storm rond DSB en nu weer de problemen met Afab is de vraag: functioneert het toezicht op financiële instelling wel goed?

In NOVA een gesprek met Marcel van Beusekom van de Consumentenbond.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief